Dát Třeboňákům možnost rozhodnout o stavbě zimního stadionu, to chtěla opozice v čele s Janem Váňou (ODS) prostřednictvím referenda. Pro jeho vypsání bylo podle něho potřeba získat 1386 podpisů. „My jich i po kontrole máme 1484 a úřad uznal, že náš návrh nemá žádné vady,“ vyzdvihl.

O vyhlášení referenda by tak mělo rozhodnout zastupitelstvo již v pondělí. Jak informovala tisková mluvčí města Jitka Bednářová, zastupitelé již obdrželi podkladový materiál, o kterém budou v pondělí hlasovat. „Je zde ve výrokové části uveden návrh rozhodnutí směřující k nevyhlášení místního referenda,“ řekla s tím, referendové otázky tak, jak je naformuloval přípravný výbor, jsou dle dosavadního názoru města v rozporu s příslušnými ustanoveními zákona o místním referendu. „Sporná je zejména dostatečná určitost otázek a jejich soulad s právními předpisy. Tento názor má město podpořený právním výkladem,“ dodala. Další spornou otázkou je pak podle mluvčí také odhad nákladů spojených s provedením místního referenda zmíněný v návrhu přípravného výboru. „V předloženém návrhu na konání místního referenda je totiž odhad nákladů zjevně nesprávný, zhruba desetinásobně nižší,“ poznamenala.

Pohled na dnes již opuštěnou starou radnici v Třeboni.
Zimák se odkládá, přednost má radnice


Tyto argumenty ale Jan Váňa odmítá, výklad právníka města je podle něj účelový. Otázce, která se ptá, zda má město Třeboň stavět stadion, je dle Jana Váni vytýkáno, že zde není specifikovaná lokalita. „My chceme znát názor občanů na to, zda vůbec má město stavět, bez ohledu na to, kde,“ upozornil. Součástí návrhu na vypsání referenda byla i otázka, zda má být vybudován vyhřívaný bazén v areálu Lázní Aurora. „Tady je to prý v rozporu se statutem lázeňského místa. My se v referendu ptáme na bazén a nikoli na aquapark, na jehož vybudování se odkazuje názor města,“ poznamenal Jan Váňa s tím, že statut lázeňského města říká, že zařízení musí sloužit primárně pro lázeňské hosty, což provoz venkovního bazénu nevylučuje.

Jan Váňa nesouhlasí ani s cenovými údaji ohledně ceny za vypsání referenda. „My jsme napsali, že by to stálo 50 tisíc korun, což máme podloženo údaji z jiných podobně velkých měst. Navíc by se konalo v termínu voleb do parlamentu,“ upozornil a dodal, že dle jeho mínění je za vším snaha města shodit celé referendum ze stolu.

Veřejné kluziště. Ilustrační foto.
Rozhodne o zimním stadionu referendum?

„Pokud by to opravdu nedopadlo, máme možnost obrátit se na soud. My máme názor ministerstva vnitra, že ten návrh a ty otázky jsou hlasovatelné a tato argumentace je zavádějící. Stejný názor máme i z Transparency international,“ předeslal. „V téhle chvíli nejde už ani tolik o to, zda stavět stadion či dělat koupaliště, ale jde o princip, že dnešní vedení města nejsou ochotni vyslyšet názor bezmála patnácti set občanů. To je skandální. Na námi položené otázky existují jednoznačné odpovědi ano nebo ne,“ míní.

Na to, jak bude jednání o možném vypsání referenda vypadat, se může kdokoli z místních přijít podívat v pondělí do městského úřadu, kde veřejné zasedání zastupitelů začíná v 17 hodin.