Již loni došlo v Jindřichově Hradci k digitalizaci monitorovacího pracoviště kamerového systému a pořízení dvou nových digitálních kamer na křižovatce ulic Sládkova a Třebického a u vjezdu na parkovací plochu z ulice Miřiovského.

Postupně má dojít k digitalizaci všech kamerových bodů, kterých je ve městě nad Vajgarem šestnáct.

„Původní analogové kamerové body byly na systém napojeny pomocí převodníků s tím, že v následujících letech budou tyto body postupně nahrazeny digitální technologií," potvrdila mluvčí hradecké radnice Karolína Průšová.

Letos by tak podle návrhu městské policie měly být digitalizovány dva nejstarší kamerové body na náměstí Míru a na náměstí Masarykově. Radní již schválili zadání veřejné zakázky dodavateli JH Comp za cenu 380 tisíc korun bez DPH. Kamery mají být vyměněny ještě do konce roku.

Jak uvedl místostarosta Bohumil Komínek, k výměnám dochází zejména proto, aby nejen přenos, ale i obraz byly co nejkvalitnější.

„I v příštím roce se budeme snažit kamerový systém zdokonalit, proto jsou v připravovaném rozpočtu další finanční prostředky," uvedl místostarosta.

Podněty, kde by bylo potřeba kamery instalovat, má město jak o policie, tak i od občanů. „Je možné, že by se analogové kamery mohly ještě hodit právě na nové body, ale to je otázka příštího roku," zmínil. Nové kamery by strážníci chtěli například poblíž památníku Jana Husa nebo v Mertových sadech. „Tam jsme obnovovali altánky a některé z nich už se staly terčem vandalů, což bychom do budoucna chtěli pohlídat a dopátrat se pachatelů," upozornil Bohumil Komínek. Z kamery u pomníku v Husových sadech by zas mělo být vidět na problematický kout s vyhlídkou.

„V současné době jednáme o připojení na elektriku, jakmile ho budeme mít, chtěli bychom tento kamerový bod umístit," předeslal.

Nápadů, kam umístit nové kamery, je v Jindřichově Hradci víc. Kromě parků jsou to také exponované křižovatky, příjezdové cesty do města, kde by bylo možné sledovat dopravní situaci.

„Je to ale otázka budoucnosti. Stále se potýkáme s kvalitou přenosu, která je do digitálu velice důležitá," upozornil. Na starých analogových kamerách přitom po přiblížení často není možné rozeznat osobu na snímku. „U digitálních kamer už je s možnostmi dohledávání městská policie spokojená, dříve se muselo přetáčet, dnes je dohledávání rychlé a přesné," vyzdvihl Bohumil Komínek.

Petra Lejtnarová