Čerta, Mikuláše a anděla mohli spatřit všichni, kteří dorazili 5. prosince do Lipna nad Vltavou. Počasí akci přálo, a tak se v okolí Stezky pohybovalo mnoho rodin s dětmi. Na události však byla dodržována veškerá platná opatření a bezpečnostní odstup zde byl samozřejmostí.

Jedním z návštěvníků byl i malý Denis Hůrka s maminkou, kteří dorazili z Přední Výtoně. Malý chlapec si pro čerta připravil básničku. Z jeho úst, na kterých se skvěl úsměv, zaznělo: „Ruda sedí u potoka, má parádní udici, na ní chytí dozajista úhoře i bělici.“ Na otázku, zda se Denis bojí čertů, zcela nebojácně a rázně odpověděl: „Čertů se vůbec nebojím, protože doma nezlobím,“ dodal. Jeho slova potvrdila i maminka, která souhlasně přitakávala.

Mikulášská nadílka ve Vodňanech.
VIDEO: Ve Vodňanech jezdili čerti a andělé na koních, Mikuláš se vezl v kočáře

Své nadšení neskrývala ani maminka dvou chlapců Simona Kollarová, která přijela z Oseka nedaleko Přídolí. „Jsme zde již po druhé, akce se nám moc líbí a máme ji rádi,“ sdělila. Pětiletý syn její nadšení však nesdílel. Na výzvu, aby se vyfotografoval s čertem, reagoval tisknutím k maminčině noze a bál se k pekelníkům jen přiblížit. Díky svému staršímu a nebojácnému bratrovi překonal své strachy a odhodlal se. Vznikla tak rodinná fotografie s pekelníky, která pro ně jistě bude krásnou vzpomínkou.

Se svou dvouletou sestřičkou dorazil i pětiletý Pavel Sojka ze Světlíka. „Čerti se mi vůbec nelíbili, protože byli oškliví a měli košťata, ale nebál jsem se jich. Líbil se mi jen Mikuláš a anděl, ale anděl víc, protože mi z nebe donesl sladkosti,“ svěřil se s úsměvem.

Lada Sojková