Ohořelé trámy, propadající se podlahy, hroutící se klenby a hromady suti. Někdejší věhlas starého zámeckého pivovaru jde při procházce současnou smutnou ruinou najít jen těžko. „Nyní komplex vyklízíme a zajišťujeme, aby zůstal stát a už dál nechátral. Dodavatel prací už dokázal vynosit nebo přemístit na devadesát procent trosek,“ vypráví stavební dozor Václav Bombala.

Zámecký pivovar má tři podlaží. Plány jsou dostupné na webu města.
Město spustilo anketu o využití pivovaru

V neuvěřitelně rozlehlých prostorách pivovaru pracovníci ponechávají některé zkroucené a zrezivělé stroje. „Ač mnohdy ani nevíme, k čemu sloužily, některé kousky tu chceme nechat, očistit je a po opravě areálu je tady vystavit,“ říká vedoucí odboru rozvoje Vladimír Krampera. Ukázky některých poničených technologií, například strojů používaných k dopravě výrobních materiálů do patra, si můžete prohlédnout v galerii.

Starý zámecký pivovar v minulém století sloužil jako pomocné prostory, například skladiště, pro sousední nový pivovar, dnešní Dům gobelínů. Provoz v něm skončil v roce 1967. K původnímu komplexu patří také stavení a přilehlé prostory mezi pivovarem a dnešním Muzeem Jindřichohradecka, známé jako dům, ve kterém žil skladatel Bedřich Smetana. Radnice v současné době jedná o jejich odkupu se soukromým majitelem - to proto, aby při budoucích opravách mohla celý areál ucelit.

Snímek pořízený v létě roku 2016 dokazuje, jak moc pivovar pět let od velkého požáru zchátral.
Záchrana pivovaru vyjde na tři a půl milionu

Až do konce srpna mohou lidé na odbor rozvoje na městském úřadu posílat své návrhy a myšlenky k budoucímu využití pivovarského komplexu. Podle vedoucího odboru Vladimíra Krampery zatím dorazily tři návrhy, z toho dva úplně totožné. Výkresy a plány pivovaru jsou ke stažení na oficiálním webu města, www.jh.cz. Autoři návrhů musejí brát v potaz především fakt, že pivovar je nemovitou kulturní památkou, a tudíž je jeho budoucí využití limitované jistými pravidly památkářů - nesmí se například měnit jeho půdorys. Po vypršení termínu pro zasílání návrhů radnice náměty vyhodnotí, načež budou následovat veřejné debaty s občany.

Pohled na požár jindřichohradeckého pivovaru z balkonu jednoho domu.
Plameny zdevastovaly chátrající památku