PLANÁ NAD LUŽNICÍ
„Je to hrůza, máme na sobě neopreny a taháme tu lidi z domů,“ vzkazovali dopoledne obyvatelé a záchranáři, kteří na místě pomáhali. Voda postupně zaplavila město, přístupové cesty byly uzavřeny.

ZKÁZA.  Rozběsněná řeka  Otava si za cíl vybrala i Kamenný most v Písku. Historická památka se stala symbolem popovodňové obnovy  pro celé Čechy.
12. srpna 2002: Stav nebezpečí, začíná evakuace

Stalo se 15. srpna
před 15 lety
Veselí nad Lužnicí – zaplavené město, evakuace
Planá nad Lužnicí, Sobě-slav, Tábor – zaplavené
České Budějovice – centrum města stále uzavřené, rozhodnutí o zrušení výstavy Země živitelka
Předmíř na Strakonicku – nález další oběti záplav – 76letého muže
Český Krumlov – město stále uzavřené
Českokrumlovsko – První armádou postavený mobilní most mezi Malontami a Pohorskou Vsí

ROUDNÁ NA TÁBORSKU
Všechny obyvatele Roudné hasiči evakuovali. Martina Vilímková dnes vzpomíná: „Museli jsme se vydat k tetě do Plané nad Lužnicí a hasiči hlídali, aby se do obce nikdo nevrátil. Když nás tam po dvou třech dnech pustili, silnice byla samá voda a my jsme se na lodi jeli podívat k našemu baráku. Je trošičku výš na ostrůvku, takže to nebylo tak hrozné. Vešli jsme do domu a ten pocit – nikde nikdo a prázdno… Připadala jsem si, jako ve vesnici duchů. To je první impulz, který se mi vždycky vybaví, když se řekne povodně 2002,“ svěřila se se vzpomínkami Martina Vilímková.

RYBNÍK ROŽMBERK
Stále hrozil a hrozil protržením, což by způsobilo obrovskou katastrofu. „Od rána klesl o více než čtvrt metru a každou hodinu se snižuje zhruba o čtyři milimetry. Přesto stále trvá stav ohrožení,“ popsal situaci rybníka Rožmberk tehdejší jindřichohradecký přednosta okresního úřadu Zdeněk Žemlička. Lidé z obcí pod rybníkem se stále nemohli vrátit. 

Výlov rybníka Rožmberk
Rožmberk: král českých rybníků

Zatopený stadion v Českých Budějovicích:

SRPEN 2002. Ve sportovním areálu na českobudějovickém Sokolském mostě se dalo jen plout a plavat .Zdroj: Deník/Jaroslav SýbekSRPEN 2017. Dnes je bazén jen pod střechou a sportoviště slouží původnímu záměru.Zdroj: Deník/Jaroslav Sýbek

Zaplavený sportovním areál na budějovickém Sokolském mostě se dalo jen plout a plavat. Dnes je bazén jen pod střechou a sportoviště slouží původnímu záměru.

V Táboře se odhadované náklady spojené s obnovou vyšplahaly na 547 milionů. Na snímku je zachycený dům rodiny Marešovy v Táboře, kterému se voda také nevyhla.
Závěrečný účet: zasaženo 39 obcí, zemřel jeden člověk

Jak vzpomínají návštěvníci stránek Deníku na facebooku
Ladislav Horňák: Mám knihu, kterou jsem dostal jako poděkování za pomoc při povodních od jihočeského hejtmana.
Kdo nezažil, nepochopí…bylo to moc smutné.....
Půlka Krumlova ku Hamburku.
Je neuvěřitelné, že už je to 15 let…
Jsou to smutný fotky.
Kéž se to už nikdy neopakuje.
Nám to sebralo vše…