,,Poplatky za komunální odpady platím včas. Podporuji včasné placení a zvýšil bych výši poplatků, protože náklady doplácí městský úřad. Lidé by měli být více informováni o problémech ukládání komunálních odpadů. Náklady jsou vysoké a částka 500 korun je nedostatečná, a to se pak doplácí z městské pokladny,'' uvedl Pavel Pavlovský.

V Jindřichově Hradci je poplatek splatný do konce března a úhrada je možná stejně jako v minulosti buď celou částkou poslední březnový den, nebo je možné ji hradit ve dvou splátkách, a to nejpozději k 31. březnu a do 30. září.

„Sazba poplatků zůstává i nadále ve výši pět set korun a vztahuje se na fyzickou osobu, která má v obci trvalý pobyt,“ upřesnila vedoucí oddělení místních poplatků Ludmila Kopetová.

Nečekat na poslední chvíli

Podle jejího vyjádření nezaplatilo k 10. březnu za odpady finančnímu odboru zatím 10 079 poplatníků z 22 350 trvale bydlících obyvatel, což je téměř polovina. Lidé by proto neměli placení nechávat na poslední chvíli.

Poplatky je možné uhradit v pondělí a středu od 7 do 16.45 hodin, ale také mimo úřední dny, tedy v úterý a čtvrtek od 7 do 15.15 hodin, a v pátek od 7 do 13.15 na pokladně finančního odboru městského úřadu. Platbu lze zde provést v hotovosti či platební kartou.

Jako další možnost se nabízí platba poštovní poukázkou nebo bankovním převodem na účet města.

V Třeboni je splatnost stejná jako v Jindřichově Hradci, zrovna tak i částka. Úředníci budou občanům k dispozici rovněž mimo oficiální úřední dny. V pondělí a středu bude otevřeno od 8 do 16.30 hodin, v úterý a čtvrtek od 8 do 14, a v pátek od 8 do 12 hodin. Kolik poplatníků v Třeboni zaplatilo, zatím úřad nesdělil.

V Dačicích je termín pro zaplacení za odpady o měsíc delší, a to 30. dubna. Sazba pro obyvatele je tady levnější, a to 480 korun.

Pokladna městského úřadu bude poplatky přijímat v pondělí a středu od 8 do 17 hodin, v pátek pak od 8 do 14. Kromě platby kartou lze využít stejné způsoby zaplacení jako v Jindřichově Hradci. Podle sdělení pracovnice městského úřadu Martiny Havlíkové zaplatilo k 10. březnu v Dačicích poplatek 1695 plátců, a tak jich ještě očekávají 2089.

Při nezaplacení včas nebo zaplacení v nesprávné výši může příslušný městský úřad zvýšit částku až na trojnásobek. Proto je v zájmu každého platit poplatky včas a ve správné výši.

(kin, jh)