S polomy stromů v lesích po bouřkách, které zasáhly v červenci některé části Jindřichohradecka, si muselo poradit hned několik obcí. Jak se s následky vypořádali, jsme se ptali starostů v nejvíce postižených oblastech.„Co se naší obce týká, máme zpracováno asi tak osmdesát procent polomů. Zaměstnáváme lidi, kteří dřevo zpracovávají a pak odvážejí. Skoro všechno vytěžené odvážíme a prodáváme firmám do výkupu," komentuje situaci starosta obce Kačlehy Vojtěch Albrecht.

„Museli jsme ale zvládnout asi 120 kubíků co nejrychleji, než všechno začne modrat," dodává.

Podobné to mají i v nejvíce postižené oblasti na Ratmírovsku. „V lesích máme nasazené vždy tři party po katastru, nyní pracují asi v pěti katastrech. To nejhorší už je hotové, hlavně v rekreačních oblastech, kde hrozilo nebezpečí úrazů," vysvětluje Petr Tóth, starosta Blažejova. „Uzavřeli jsme smlouvu s firmou, která dřevo zpracovává a odváží. Nebojím se ani tak znehodnocení dřeva, ale hodně kradou lidi. Více ale řešíme následky vody, přehnalo se jí tu opravdu hodně," uzavírá rozhovor.

Ve Střížovicích už je také většina dřeva zpracována. Podle starosty obce Zdeňka Kantora padlo zhruba 400 kubíků dřeva na více lokalitách. „V rekreačních oblastech spadl jen jeden strom na chatu, která byla naštěstí prázdná," říká starosta. Zastupitelstvo obce na svém příštím zasedání předpokládá rozhodnutí o dokončení těžby v prostoru ve Fenkách, kde dochází k největšímu znehodnocení dřevní hmoty.

Simona Vaňková