Jako jeden z prvních byl obsazen oblíbený tábor, který pořádá Pionýrská skupina 8. března z Jindřichova Hradce na Klepákově mlýně. Vedoucí Lenka Malá zmínila, že oba běhy byly vyprodané do tří týdnů po zahájení prodeje již na konci ledna. „Je to čím dál rychlejší,“ usmála se a dodala, že i náhradníků už mají zapsáno víc než dost.

Jedním z tradičních pořadatelů dětských letních táborů je i jindřichohradecký dům dětí a mládeže, který organizuje jak ty pobytové, tak i příměstské. I tady ale už nyní hlásí, že některé termíny jsou plně obsazeny.

Pět pobytových a čtyři příměstské tábory nabízí pro letošní letní sezonu Dům dětí a mládeže v Prachaticích. Vendula Kubíčková z prachatického DDM pro Deník upřesnila, že příměstské tábory jsou již teď plně obsazené. „Ve třech různých termínech děti stráví pobytový tábor celý týden u vody Lipna,“ dodala. Týden s názvem Expedice Tour de republika, který naplánovala Milena Matějková v Ostravě a okolí, je zatím jediný pobytový tábor, jež je v současné době plně obsazen. Na Lipno a další pobytový tábor v Horské Kvildě se mohou zájemci ještě hlásit. „Nemáme stanoven nejzazší termín podání přihlášky. Čekáme, kdy se jednotlivé termíny naplní,“ dodala. Za příměstský tábor od DDM Prachatice rodiče zaplatí třináct stovek, za pobytový pak tři a půl tisíce korun.

Nejen DDM nabízí prázdninové tábory, nabídku v Prachaticích každoročně rozšiřuje Základní škola ve Vodňanské ulici v Prachaticích. V letošním roce jsou to podle Petry Sandanyové, ředitelky školy, tábory hned čtyři. Dva pobytové a dva příměstské. „Plně obsazen máme v tuto chvíli červencový tábor pro děti z prvních až čtvrtých tříd,“ doplnila s tím, že rodiče dětí z druhého stupně ještě místo najdou. „Tam je kapacita zhruba padesát dětí a je zaplněna zpoloviny,“ uvedla. Do táborů, které pořádá ZŠ Vodňanská, se mohou hlásit všechny děti z Prachatic, škola nemá podmínku, že by na tábor vzala jen své žáky.

Letní dětské tábory
na jihu Čech:
Letní tábory pro děti v Jihočeském kraji pořádají nejčastěji Domy dětí a mládeže. Ceny se v případě příměstských táborů pohybují od 1 000 do 2 000 tisíc korun za týden, za pobytový tábor se ceny šplhají přibližně od 2 500 do 6 000 korun za 14 dní. Na tábor se mohou vypravit děti od 6 do 15, někde až do 18 let.

Dům dětí a mládeže Písek pořádá letos dva letní pobytové tábory a několik příměstských, milevská pobočka jeden pobytový a příměstské. V současné době jsou zhruba z osmdesáti procent obsazené. „Pobytové tábory máme skoro vyprodané, na ty se rodiče ptají už v listopadu. Příměstské, jejichž nabídku jsme letos rozšířili, mnozí ještě zvažují,“ konstatoval ředitel DDM Milan Malík. Dodal, že ideální doba na rezervaci dětských táborů je leden.

Pozvolna se plní také kapacita letních táborů, které organizuje českobudějovický Domov děti a mládeže. Těch tady přitom nabízí hned několik, ať už klasických nebo příměstských. „Každoročně pořádáme dětský tábor v Přední Výtoni,“ přiblížila Hana Korčáková jeden z letních táborů s tím, že ten je zaměřený na výtvarné, hudební, jazykové a pohybové aktivity, přičemž nechybí ani celotáborová hra. „Čím dál větší je ale zájem o dětské tábory, které jsou na něco zaměřené, kde se děti něco naučí. Proto pořádáme také modelářský letní tábor nebo tábor zaměřený na sport,“ řekla více Hana Korčáková. Dodala, že pro menší děti jsou dle jejích zkušeností vhodnější tábory příměstské. „Pořád je tu to, že se ty děti přijdou domů vyspat,“ vysvětlovala. V Domově dětí a mládeže pořádají v létě příměstský tábor zaměřený na zvířata, sport, výuku angličtiny, další se ponese v duchu Sherlocka Holmese. Co se týče obsazenosti, největší zájem čekají ke konci jara.

„Kapacita těch táborů se většinou doplňují tak v květnu, červnu,“ řekla. Strach z neobsazenosti nemají. „Je sice pravda, že na tábory už nejezdí každý, ale ten zájem je. Je ale pravda, že si dneska lidé hodně vybírají. Tím, jak je ta nabídka široká, tak volí ty prověřené,“ dodala na závěr.

Tématicky vyhraněné letní tábory najdete i na Českokrumlovsku. Letní tábor Prázdniny v pohybu – Čeřín pořádá od 12. do 25. srpna Centrum pro pomoc dětem a mládeži (CPDM) Český Krumlov pro děti ve věku 7 až 16 let. Koná se ve stanové táborové základně KOLT Čeřín u Rožmitálu na Šumavě. Na programu bude mimo jiné celotáborová hra na motivy cyklu fantasy knih polského spisovatele Andrzeje Sapkowského "Zaklínač". Kdo má rád hru na kytaru, přijde mu vhod Kytarový tábor na Olšině, který pořádá Dům dětí a mládeže Český Krumlov na konci července pro děti od 9 do 15 let. Na programu je hra na kytaru, nácvik společného repertoáru, hry hudební i nehudební.

Dokonce do zahraničí se mohou vypravit děti na tábor díky nabídce Domu dětí a mládeže Strakonice, který nabízí letos pět turnusů letních pobytových táborů na turistické základně Zálesí u Vacova a dva ozdravné pobyty v Chorvatsku a Řecku. Velký zájem je i o příměstské tábory, které mají základnu v Centru ekologické výchovy Podskalí nebo v areálu bývalé školky v Ellerově ulici. „Zájem o letní dětské tábory je už nyní obrovský. V této chvíli finišujeme. Zbývá nám jen několik neobsazených míst,“ řekl zástupce ředitele Lukáš Schovanec.

Organizátoři letních táborů se nyní shodují, že s přihláškami není radno otálet. Místa totiž rychle mizí.