Bylo třeba zabránit rozšíření koronaviru mezi zdravotníky i pacienty a připravit nemocnici na potencionální příjem nakažených. To se, zdá se, podařilo. Michal Šnorek v rozhovoru přibližuje, v jaké fázi je jihočeský boj s virem, a předvídá, co bude dál.

Lze shrnout, jak se nyní liší provoz největší nemocnice v kraji oproti normálu?
Nemocnice je v jakési „bojové formaci“, připravena na různé scénáře vývoje epidemiologické situace. Zatím ještě jsou omezeny plánované hospitalizace, operace, výkony a vyšetření. Skutečný vývoj onemocnění COVID-19 v Jihočeském kraji je nicméně zatím příznivější, než jsme očekávali.

Porodnice. Ilustrační foto.
Uvolnění přísných pravidel v nemocnici. Při porodu může být třetí osoba

Kvůli riziku nákazy teď v nemocnicích třídí pacienty, kteří tam míří zvenčí. Máte s tím nějaké problémy?
Českobudějovická nemocnice má dva areály, patnáct pavilonů se vstupy z okolních ulic, čtyřicet oddělení. Máme to tedy trošku složitější. Třídění příchozích pacientů tak probíhá v jednotlivých pavilonech. Není to sice tak atraktivní pro kamery jako zdravotnická hlídka v ochranných oblecích ve vrátnici, ale nejen naše zkušenost ukazuje, že i tento způsob je efektivní. Při vlastním třídění hodnotíme kromě epidemiologických kritérií také klinická kritéria. Cílem třídění pacientů není diagnostika onemocnění COVID-19, ta má svá jasně daná pravidla, ale ochrana zdravotníků a ostatních pacientů pomocí toho, že identifikujeme rizikové pacienty, a o ty se následně staráme s potřebnou obezřetností. Relativní výskyt COVID-19 v Jihočeském kraji je k 15. dubnu 24 nemocných na 100 tisíc obyvatel. Drtivá většina pacientů je tedy vytříděna jako s nízkým rizikem, ale i ti vysoce rizikoví tedy nakonec nákazu novým koronavirem zpravidla vůbec nemají. V těchto souvislostech je potřeba třídění nemocných vnímat.

Kolik v běžném období uskutečníte měsíčně operačních výkonů a kolik jich bylo za poslední měsíc?
Měsíčně provádíme kolem 2,5 tisíce operací, za poslední měsíc jsme jich provedli přibližně polovinu. Největší procento odložených výkonů jsme zaznamenali u ortopedických, očních, otorinolaryngologických a menších chirurgických výkonů.

Snížil se počet hospitalizovaných pacientů? Na jakých odděleních především?
Celkový počet hospitalizací klesl „jen“ zhruba o třetinu, vzhledem k tomu, že hospitalizace bez operačních výkonů jsou ve větší míře akutní. Kromě již zmíněných operačních oborů byl významný pokles hospitalizací například na kardiologickém, dětském či rehabilitačním oddělení.

Některé české nemocnice přistoupily k odkladu léčby onkologických pacientů. Bylo to nutné i v Nemocnici České Budějovice?
Ne, onkologickou léčbu včetně operativy jsme se snažili maximálně zachovat.

Na jihu Čech zemřeli ke čtvrtečnímu večeru čtyři lidé v souvislosti s nákazou koronavirem. Co bylo přímou příčinou jejich úmrtí?
Za tuto otázku děkuji, byť odpověď na ni není jednoduchá. Na úvod mé odpovědi bych rád upřesnil, že v Nemocnici České Budějovice zemřeli z těchto čtyř pacientů v souvislosti s nákazou novým koronavirem dva pacienti. Aniž bych komentoval jednotlivé případy, ve veřejném prostoru se obecně jednotlivá úmrtí přisuzují buď nákaze COVID-19, anebo přidruženým onemocněním. Osobně jsem přesvědčen, že pravda je někde uprostřed. Nebýt akutního infekčního onemocnění COVID-19 a jeho komplikací, řada nyní zemřelých osob v České republice by se svými chronickými onemocněními více či méně kvalitně žila další měsíce a roky. Platí to nicméně i opačně. Řada pacientů, kteří zemřeli v souvislosti s nákazou novým koronavirem, by zemřela i při zápalu plic způsobeným jakýmkoliv jiným původcem. Zejména starší pacienti jsou tzv. křehcí a jejich kompenzační mechanismy jsou často vyčerpané. Poté stačí i v zásadě menší impulz, v našem případě onemocnění COVID-19, a vratká rovnováha je narušena, bohužel často s fatálním koncem.

Biolog Zdeněk Paris z českobudějovické Akademie věd se nakazil koronavirovou infekcí ve Španělsku, kde byl na kongresu. V karanténě strávil tři týdny.
Sám měl koronu, teď ji testuje

Má nemocnice aktuálně dostatek lékařů či sester, kteří se mohou střídat ve službách? Neochromila chod nemocnice zvýšená nemocnost či karanténa?
Možná i díky rekordnímu nárůstu počtu zaměstnanců českobudějovické nemocnice v roce 2019 v důsledku naší nové personální politiky jsme byli na tuto situaci připraveni o něco lépe. Ve srovnání s jinými nemocnicemi nemáme ani příliš velké absence dané péčí našich zaměstnanců o školkové či školní děti. Paradoxně největší oslabení jsme zaznamenali v úklidových službách. Pro chod nemocnice jsou přitom potřeba všechny profese, kromě zdravotnických pracovníků jde o veškeré administrativní a obslužné činnosti. Žádné ochromení chodu nemocnice se nicméně díky mimořádnému organizačnímu úsilí všech dotčených nekonalo.

Stany v letním kině zaplní bezdomovci.
Stany v letním kině zaplní bezdomovci

Jsou podle vás lékaři či sestry za nastalé situace opravdovými hrdiny v první linii?
Kupodivu řada zdravotníků to takto vůbec nevnímá. Prostě dělají svoji práci, které je, až na vybraná pracoviště, vzhledem k omezenému provozu nemocnice spíše méně, a čekají na bouři, která naštěstí zatím nepřišla. Velká část našich zdravotnických pracovníků naopak poukazuje na to, že i bez mediální pozornosti a zájmu politiků dělají celé roky mnohem složitější práci, provádí náročné výkony, pečují o stovky a tisíce pacientů s chronickými onemocněními s výrazně horší prognózou, než je onemocnění COVID-19, a toto jejich úsilí nikdo za hrdinské nepovažuje. Já ano a vážím si práce každého našeho zaměstnance, nejen zdravotnických profesí, kteří den co den přicházejí do zaměstnání, aby pomáhali ostatním lidem, kteří si bohužel někdy ani neuvědomují, jak kvalitní péči v České republice dostávají.

Testování na koronavirus, ilustrační foto
První nakažený Jihočech se po dlouhých týdnech uzdravil

Nepotýká se nemocnice s nedostatkem některých druhů zdravotnického materiálu nebo přístrojů?
Přístrojové vybavení máme bohaté, včetně záložních přístrojů, zde žádný problém nebyl a není. Zásobování osobními ochrannými prostředky v České republice mohli všichni sledovat prakticky on-line. Trh s těmito prostředky určitou dobu nefungoval zcela optimálně a standardně, a to nejen v důsledku externích vlivů a situace v zahraničí. Seriózní posouzení této situace bude ale možné až s delším odstupem, nyní je již situace více méně stabilizovaná, takže nechci jakkoliv rozdmychávat vášně, které ničemu nepomáhají.

Je už na dohled návrat k normálnímu režimu provozu nemocnice?
Ano, návrat k – jak my říkáme – nové podobě normálního režimu při zachování veškerých protiepidemických opatření je připraven a postupně bude realizován v druhé polovině dubna, abychom od května již nemuseli až na výjimky rušit plánovanou péči.

Komu a za co byste nyní chtěl poděkovat?
Mé uznání všem našim pracovníkům jsem již v předchozí odpovědi vyjádřil. Nerad bych někoho opomenul, vyzdvihnu však dvě naše nejvíce exponovaná pracoviště. Děkuji kolektivu našeho infekčního oddělení a také laboratoře molekulární biologie a genetiky. Rád bych touto cestou poděkoval i rodinám našich zaměstnanců, ať už s malými dětmi či se staršími rodiči, pro které není současná situace vůbec jednoduchá. Velké poděkování si zaslouží také Krajská hygienická stanice Jihočeského kraje, jejíž pracovníci jsou v plném nasazení, a i díky jejich razantnímu přístupu od samotného počátku epidemie je situace v Jihočeském kraji nejpříznivější z celé republiky. Na závěr bych rád apeloval na všechny občany, aby nepodlehli předčasnému veselí a nadále dodržovali omezení mezilidského kontaktu, poctivě nosili roušky i třeba během sousedských kontaktů a důkladně dodržovali hygienu rukou. Tato jednoduchá opatření nás mohou ochránit před obávaným italským scénářem.