Ve čtvrtek, tedy 31. října totiž vyprší termín, do kdy měla být oprava tušťských mostů hotová. Ještě na začátku října o tom ujišťovali mluvčí Ředitelství silnic a dálnic ČR i zástupce dodavatelské firmy Jihočeská stavební.
Ale opak je zřejmě pravdou.

„Na mostech je klid a mír a nikde nikdo. Na to, že je dneska již 30. října, je to divné. Způsob aplikace této nejnovější moderní technologie se mi zdá být nešťastným," komentovala včera situaci Dana Adensamová ze Suchdola nad Lužnicí.

Doslova o katastrofě hovořil i Ladislav Slavík z Halámek, který jezdí do Suchdola nakupovat a problém mostu je prakticky každodenním tématem hovoru s kolegy v práci. „Je tam odfrézovaný asfalt, pak se objevila cedule o technologické přestávce, na kterou někdo připsal, že na dva roky. Je to tak týden, dva, co se tam objevili dva dělníci, trochu se pohrabali a zase se nic neděje. Tchán to tuhle měřil a na semaforu na červenou čekal dvanáct minut," popsal Ladislav Slavík.

Jednatel společnosti Jihočeská stavební Filip Kolář ve středu Deníku potvrdil, že stavba má skluz, neboť při technologickém postupu vznikly problémy. „Momentálně se nám nedaří časově skloubit subdodavatele na balenou směs, který teď nestíhá. Rádi bychom měli hotovo do konce listopadu," slíbil Filip Kolář.

Nová technologie opravy mostních závěrů totiž spočívá v tom, že se otevře vrchní vrstva, vše se zaměří a udělá se projekt, podle kterého se poté vyrobí nové díly.

Ředitelství silnic a dálnic ČR bude podle vedoucí provozního úseku v Českých Budějovicích Vladimíra Berky firmu, která rekonstruuje tušťské mosty, za skluz v dokončení penalizovat. Vyplývá to ze středečního vyjádření pro Deník.

„Stavební firma, která rekonstrukci provádí, má problém se zajištěním dodavatele na pokládku obrusné asfaltové vrstvy na mostě. To je podmínkou pro celkové dokončení opravy mostních závěrů. Ředitelství silnic a dálnic ČR bude od 1. listopadu stavební firmu penalizovat kvůli nedodržení smluvního termínu pro dokončení stavby. Penalizace bude trvat do doby ukončení opravy mostu," sdělil Vladimír Berka s tím, že stavební firma nyní uvádí termín dokončení 20. listopadu.

Na Jindřichohradecku by 31. října měla končit i rekonstrukce mostu u Třeboně  ve směru na Brannou. Tam se podle vyjádření třeboňského místostarosty Zdeňka Mráze začne jezdit nejpozději v pátek.

A v listopadu mají být postupně dokončovány i rekonstrukce mostů v Albeři, Strmilově a Českém Rudolci. Do prosince poběží práce na mostě v Potočné a od včerejška do 5. listopadu je nově uzavřena silnice v Kačlehách.