Vánoční dárek v podobě bezplatné městské hromadné dopravy si pro občany nad pětašedesát let připravili v Jindřichově Hradci. Autobusy zdarma budou moci využívat od nového roku.

„Radní schválili uzavření dodatku s dopravcem ČSAD Jindřichův Hradec, který mění tarif v bezplatné přepravě pro důchodce nad 65 let na základě požadavků občanů města. Doposud měli jízdné zdarma senioři nad 70 let," informovala tisková mluvčí hradecké radnice Karolína Průšová.

Dalším důvodem je podle místostarosty Bohumila Komínka i chystaný Integrovaný dopravní systém, který má být na Jindřichohradecku spuštěn příští rok v září.

„Tam již budou senioři nad 65 let zahrnuti, my jsme se pro změnu rozhodli již nyní," sdělil.

Po zavedení Integrovaného dopravního systému na Jindřichohradecku by tak i senioři nad pětašedesát let z dalších míst okresu, kteří budou mít vyřízenou příslušnou průkazku či Senior pas, mohli jízdné zdarma využívat například při cestě do hradecké nemocnice či za nákupy.

Jak upozornil místostarosta Bohumil Komínek, lidé, kteří mají v současné době přednabitou kartu na MHD a je jim mezi 65 a 70 lety, měli by zajít na ČSAD a kartu přečipovat, aby mohli v novém roce jezdit zdarma.

„Kdo kartu nemá vůbec, může si ji zařídit tamtéž. Na šest let vyjde její pořízení na sto korun a veškeré jízdné pak mají senioři zdarma," doplnil.

V současné době využívá průkaz na městskou hromadnou dopravu v Jindřichově Hradci přibližně tři sta seniorů mezi 65 a 70 roky, nad 70 let je podle informací místostarosty vydáno kolem dvou tisíc karet.

„My jsme již našli finanční prostředky, které pokryjí v příštím roce určitý propad příjmů v MHD, ale jsem přesvědčený o tom, že tito občané si to zaslouží," vyzdvihl Bohumil Komínek s tím, že rozpočet v položce MHD je v návrhu navýšen o půl milionu korun oproti letošnímu roku.