Přestože policie neustále varuje před podvodnými kejklemi nejrůznějších pobertů, kteří se snaží vetřít do přízně starších lidí, aby je bez skrupulí okradli, stále tyto hyeny nacházejí živnou půdu.

Své o tom ví i čtyřiaosmdesátiletá paní z Budíškovic na Dačicku, které se nejspíš zželelo brusiče nožů a pustila jej do svého obydlí.

„Muž využil při placení chvilkové nepozornosti seniorky a odcizil jí igelitový sáček s diářem, který měla poškozená uschovaný pod peřinou na posteli v ložnici. V něm měla finanční hotovost ve výši 60 tisíc korun. Peníze byly uloženy v šesti papírových obálkách po deseti tisícikorunách," uvedla tisková mluvčí jindřichohradecké policie Hana Millerová.

Podobné případy řeší policie čím dál častěji. Pachatelů, kteří udeří na ty nejbezbrannější, totiž stále přibývá.

„Je to zvrhlost. Mojí babičku okradly dvě snědé ženy, které se vydávaly za pracovnice zdravotní pojišťovny. Měly přesně zjištěno, kdy má narozeniny, a šly ji prý udělat masáž a předat malý dárek. Zatímco jí jedna žena jakoby masírovala, druhá ukradla všechny babiččiny úspory. Došlo jí to, až když odešly pro ten dárek a hodinu se nevracely. Takoví zločinci, kteří využijí naivity seniorů, nezaslouží žádný soucit," míní Milan z Jindřichova Hradce, jehož babička má s obdobnými podvodníky podobnou zkušenost.
K útokům na seniory dochází stále častěji. Jindřichohradecká policie proto vydala souhrn pravidel, kterými by se měly potencionální oběti takové trestné činnosti řídit. „Senioři, nebuďte důvěřiví, neboť se můžete stát snadným terčem různých podvodníků, podomních prodejců, zlodějů a násilníků," varuje Hana Millerová z tiskového oddělení hradecké policie.

V případě jakýchkoliv podezření či pocitu ohrožení doporučuje vždy kontaktovat příslušníky republikové nebo městské policie.