Celý projekt je připomenutím práce českých plavců z Prácheňského kraje (Písecko, Strakonicko, Prachaticko) při vytahování dříví plaveného dřeva ze Šumavy po Schwarzenberském plavebním kanálu a řece Groβe Mühl u jejího ústí do Dunaje. V okolí totiž nebylo dost volného personálu, přicházely z Čech celé skupiny mladých mužů a žen. Čekala je tvrdá práce od pěti ráno do sedmi večer s hodinovou přestávkou na oběd. Večer, kdy ředitel schwarzenberského českokrumlovského panství a plavební ředitel Ernest Mayer očekával, že plavci padnou unavení na lože, Češi vytáhli z přinesených zavazadel housle, citery a v Čechách ještě obvyklé dudy a nad plochou u ústí Groβe Mühl české lidové melodie, české lidové písničky a k největšímu překvapení Mayera večer se několikrát za týden také tancovalo. A tanec nepovažoval Ernest Mayer za nejlepší způsob k odpočinutí unavených údů. Ale ráno v pět už čeští plavci stáli u vykládacích kanálu a rovnali připlavené dřevo do hrání k vyschnutí před další dopravou do Vídně. Plavci si jistě i vyprávěli různé historky, možná někdy i pohádky.

V sobotu 19. května začíná 21. sezona plavení dřeva na Schwarzenberském plavebním kanále na Jeleních Vrších.Zdroj: archiv pořadatele

Proto na úplném začátku plavební začne v 11:11 hodin program u horního portálu plavebního tunelu na Jeleních Vrších zahájení plavební sezóny právě vyprávěním pohádek z obou stran Šumavy v podání jihočeské vypravěčky Heleny Svobodové.

Program zahájení 21. plavební sezony na Schwarzenberském plavebním kanálu na Jeleních Vrších:
- od 11.11 hodin program u horního portálu plavebního tunelu na Jeleních Vrších zahájení plavební sezóny právě vyprávěním pohádek z obou stran Šumavy v podání jihočeské vypravěčky Heleny Svobodové.
- od 12.12 hodin se vydá průvod od dolního portálu plavebního tunelu směrem k pódium nedaleko jelenovršské křižovatky.
- od 12.30 hodin se začnou na pódiu střídat rakouská kapela Wiadawö a české kapely folklorního souboru Libín-S Prachatice, dětského folklorního souboru Jitřenka a trubači Základní umělecké školy Prachatice.
- od 13 hodin odpoledne na pódiu vystoupí folklorní soubor Libín-S Prachatice, který pak vystřídají plavební ředitel Hynek Hladík, starosta Nové Pec Jakub Koželuh a představitel kulturní iniciativy Sunnseiten Gotthard Wagner.
- od 14.30 hodin před stodolou domu čp. 13, ve které je expozice KANÁL EXPO, začne první letošní ukázka plavení dříví.
- od 14.50 hodin budou hrát před stodolou domu čp. 13 hrát muzikanti Libín-S Prachatice a dětského folklorního souboru Jitřenka.
- od 15.15 hodin začne ve stodole domu Helena Svobodová vyprávět druhou porci pohádek z obou stran Šumavy.

Po dvanácté hodině se na parkovišti na Jeleních Vrších u dolního portálu plavebního tunelu začne řadit průvod účastníků zahajovací slavnosti, který se ve 12:12 hodin vydá směrem k pódium nedaleko jelenovršské křižovatky.

Od půl jedné se začnou na křižovatce střídat rakouská kapela Wiadawö a české kapely folklorního souboru Libín-S Prachatice, dětského folklorního souboru Jitřenka a trubači Základní umělecké školy Prachatice.

V jednu odpoledne na pódiu vystoupí folklorní soubor Libín-S Prachatice, který pak vystřídají plavební ředitel Hynek Hladík, starosta Nové Pec Jakub Koželuh a představitel kulturní iniciativy Sunnseiten Gotthard Wagner. Sunnseiten před lety v rámci svého přeshraničního projektu Kulturní osa – plavební kanál nechal zřídit na území obce Nová Pec v místě odbočení Želnavského smyku ze Schwarzenberského kanálu skulpturu Strážce – Wächter, kterou pronajmul obci Nová Pec za roční nájemné, kterým je jeden parohový knoflík. Jakub Koželuh předá další parohový knoflík Gottghardu Wagnerovi. Po tomto slavnostním aktu a přivítání diváků a hostů na pódiu vystoupí dětský folklorní soubor Jitřenka z Českého Krumlova.

O půl třetí před stodolou domu čp. 13, ve které je expozice KANÁL EXPO, začne první letošní ukázka plavení dříví. Plavební ředitel připravil na začátku května 2018 tento plavební rozkaz:
Plavební rozkaz č.1/2018
k provedení ukázkové plavby dříví
Nařizuji tímto provést na zahájení 21. novodobé plavební sezóny ukázkovou plavbu dříví v sobotu dne 19. května 2018 na Jeleních Vrších.
Plavbu nařizuji provést od lesovny na Jeleních Vrších zhruba 9 sáhů před hranicí prvního a druhého úseku po kraj lesa ve vzdálenosti cca 60 sáhů za hranicí prvního a druhého úseku. Splaveno bude zhruba 1/2 sáhu dlouhého a 1/2 sáhu palivového dřeva.
Nařizuji dále, aby se k plavbě dostavil v dostatečném počtu plavební personál s potřebným nářadím.
Nástup personálu půl třetí po poledni.
Plavebnímu personálu i případným divákům nařizuji, aby se chovali dle mých rozkazů a dbali všech bezpečnostních opatření, aby nedošlo ke ztrátám na životech či úrazům.
Hynek Hladík, plavební ředitel
Dáno v Prachaticích dne 3. května LP 2018.
Z plavebního rozkazu vyplývá, že letošní první ukázka plavení dříví bude podstatně kratší. V rámci likvidace rozsáhlých polomů nad plavebním kanálem na návrh Správy Národního parku Šumava vydal městský úřad Prachatice zákaz vstupu do lesů podél Schwarzenberského plavebního kanálu mezi Jeleními Vrchy a Rosenauerovo kapličkou. Proto se bude plavit pouze v osadě Jelení Vrchy k okraji lesa, kde obvykle plavební začíná.
Deset minut před třetí by měli hrát před stodolou domu čp. 13 hrát muzikanti Libín-S Prachatice a dětského folklorního souboru Jitřenka.
Ve čtvrt na čtyři začne ve stodole domu Helena Svobodová vyprávět druhou porci pohádek z obou stran Šumavy.
Doznění zahajovací slavnosti bude opět na pódiu ve folklorním duchu v podání Libín-S Prachatice a dětského folklorního souboru Jitřenka.
Hynek Hladík, plavební ředitel