První výraznější letošní sněhová nadílka dělala těžkou hlavu zejména silničářům, kteří měli, jak uvedl dispečer jindřichohradecké Správy a údržby silnic Jan Brožko, hodně neklidnou noc.
„Sněžit začalo ve 4.43 hodin a od už dvacet minut po páté jsme začali s odklízením. Venku máme úplně všechno včetně pomocného prohrnování," informoval Jan Brožko, který zároveň dodal, že ještě v 9 hodin ráno nebyla naštěstí hlášená žádná dopravní nehoda. Přesto situace na silnicích i přes veškerou snahu nebyla všude ideální.
„Preventivně jsme dopředu solili, ale vichřice to, bohužel, zafoukala, takže to někde nebylo moc platné," vysvětlil dispečer.
Přestože s přestávkami sněžilo prakticky celou neděli a místy padaly vločky tak hustě, že se vytvořila takzvaná bílá tma, řidiči se nedali zaskočit a podle mluvčího jihočeských policistů Milana Bajcury minimálně dopoledne vynikali opatrností.
„Nejhorší situace, co se týká nehodovosti, byla na Českobudějovicku a Písecku. Naproti tomu na Jindřichohradecku nedošlo až do odpoledních hodin k žádné vážnější nehodě," poznamenal krátce po obědě policista.
To se ale zlomilo zhruba v 15 hodin, kdy došlo k nehodě rovnou tří osobních automobilů asi dva kilometry za Lásenicí. Ani ta ale nepatřila k těm nejvážnějším. „Došlo ke střetu dvou vozidel, což se naštěstí obešlo bez zranění a škoda byla do 30 tisíc korun. Řidič třetího auta se pravděpodobně jen lekl nenadálé překážky na silnici a sjel do příkopu, přičemž neutrpěl žádnou škodu," informoval Milan Bajcura.