V podvečer a hlavně v první polovině noci se předpokládá průměrná rychlost větru 18 až 36 km/h, v nárazech očekává naměřené hodnoty kolem 72 km/h. Na horách bude vítr zesilovat. Nejrychlejší však bude vítr ráno a dopoledne následujícího dne s přechodem frontálního systému spojeným s hlubokou tlakovou níží. "Zesilovat bude vítr směrem ze západu," uvádí hydrometeorolog. Očekává naměřené hodnoty 29 až 47 km/h, později 36 až 54 km/h, nárazy budou mezi 72 až 108 km/h a hodnotu přesáhnou. Na horách dosáhnou rychlosti 126 km/h. S večerem se situace uklidní. Hydrometeorologové předpovídají sílu větru 18 až 29 km/h.

Podle Václava Kubišty lze za orkán označit vítr o síle dosahující 117,72 km/h a přesahující tuto hodnotu. "Na horách zřejmě bude hodnota překročena," uvádí. V zahraničí byl už blížící se přírodní úkaz pojmenován jako orkán Sabine.

Ilustrační foto.
I za silné vichřice se dá jet bezpečně. Jak na to?

Takový vítr, který přijde na naše území, je podle Václava Kubišty neobvyklý, vyskytuje se každý tři, čtyři roky. Jeho kolega hydrometeorolog Daniel Maňhal shrnuje: "Bude opravdu silně foukat, počasí bude, řekl bych, nebezpečné.“ Varuje též před problémy v dopravě, výpadky energie a popadanými dráty vysokého napětí. Podle Václava Kubišty bude vítr nejsilnější na horách, zasáhne ale celé území jižních Čech. Jak se mají lidé chovat a čeho se mají vyvarovat? "Nejlepší bude nevycházet a být doma. Pokud máte na zahradách předměty jako prázdné popelnice, které by mohly odlétnout a způsobit škodu, doporučuji je upevnit," radí Václav Kubišta.

Podle mluvčí hasičů Venduly Matějů jsou hasiči na počasí připraveni. Nepovažují však situaci za výjimečnou. "Budeme ve standardním počtu jako každý den," uvádí. Do osmé hodiny večerní hasiči nezaznamenali nic neobvyklého. Podle Venduly Matějů vyjeli jednou k spadlému stromu a jednou kvůli spadaným taškám ze střechy. "Ne však zřejmě kvůli extrémně silnému větru," myslí si Vendula Matějů s tím, že se zatím nic zvláštního neděje.

Za standardní událost považují situaci podle Jana Štíchy, ředitele Správy a údržby silnic Jihočeského kraje, i silničáři. Zaměstnanci, kteří by jezdili se sypači, budou nyní k dispozici k odřezávání spadaných stromů. Podle náměstka provozního úseku Jana Vykouka jsou silničáři na špatné počasí připraveni, i když počítají se standardním obsazením. "Máme dispečery a lidi na pohotovost budou vyjíždět do terénu," plánuje. Hasičům Správa a údržba silnic pomáhá s odklízením stromů a zavírá komunikace.

Novohradsko je letos bez sněhu.
Sníh se v Novohradských horách neudrží. "Nemám kde trénovat," stěžuje si běžkař

V souvislosti se silným větrem se vyjádřil i ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček. "Situaci od soboty detailně monitorujeme. Jsme v trvalém kontaktu s drážními hasiči, silničáři, letovým provozem, provozovateli přenosové soustavy i energetiky," ujišťuje ministr. Co odborníci radí? "Jsou v pohotovosti a upozorňují veřejnost, aby lidé při cestování byli opatrní. A pokud to jde, zajistili si například svoje mrazáky, ledničky, nabili si počítače, telefony aj. To samozřejmě preventivně, kdyby vítr pokácel stromy nebo poškodil rozvody a došlo k výpadku proudu," dodává ministr.

Mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů v neděli po 22. hodině informovala, že hasiče zatím silný vítr příliš netrápí. "Okolo 18. hodiny jsme odklidili dva spadlé stromy, a to na Prachaticku. V Sezimově Ústí pak hasiči upevňovali na střeše školy uvolněný plech," shrnula.

Mimořádnou a destruktivní událostí byl v lednu 2007 také orkán Kyrill, který je považován za dosud největší větrnou smršť. Síla větru na území České republiky přesáhla 200 km/h, na jihu Čech dosáhla 170 km/h. V lesích na Novohradsku kvůli němu padlo přes pět milionů kubíků dřeva. Nejvíce škod však napáchala na Šumavě.

Orkány v uplynulých letech

  • 2007 - Kyrill dosáhl rychlosti 206 km/h
  • 2008 - Emma dosáhla rychlosti 166 km/h
  • 2015 - Niklas dosáhl rychlosti 125 km/h
  • 2018 - Vaia dosáhl rychlosti 178 km/h