„Za odpálení petardy někde na veřejném prostranství se určitě nikdo do křížku se zákonem nedostane, nezakazuje to ani nařízení vlády o používání zábavné pyrotechniky. Legislativa se sice teď trochu změnila, ale týká se to spíše věcí spojených s prodejem. Kdyby se to sice bralo do důsledků, mohlo by se jednat o rušení nočního klidu, ale přeci jen je to poslední noc v roce, takže strážníci jsou v tomto ohledu shovívaví," říká Luboš Müller, který apeluje hlavně na bezpečnost.

Ve střehu by měli být i například majitelé psů. U čtyřnožců většinou zábavná pyrotechnika může vyvolávat stresové reakce a není výjimkou, že pes uteče a vše skončí i smutně. Takže nejjednodušší radou je nevystavovat psa zvukům z petard, případně se poradit s veterinářem o nějakém tlumícím prostředku.

K silvestrovským oslavám patří většinou i nemálo alkoholu. Pokud to s ním někdo přežene, po probuzení přijde vhod něco „na spravení".
Každému pomůže něco jiného, ale vyzkoušet můžete třeba vyprošťovací polévky. Osvědčené jsou například silné masové vývary, ale i oblíbená česnečka či zelňačka. Dobře fungují i ostřejší asijské polévky, které v těle rozproudí krev. 

PROTI KOCOVINĚ:

- nepít alkohol na lačný žaludek
- před plánovanou oslavou nebo alespoň před spánkem užít vitamín C, ráno příjem vitamínů zopakovat, totéž platí také o užití B komplexu
- vypít půl litru čisté vody ještě večer před ulehnutím a další dvě sklenice ráno po probuzení
- vyhnout se pití kávy, která dehydrataci ještě prohlubuje
- ráno pomůže ledová sprcha
- po oslavě neuškodí ani procházka na čerstvém vzduchu či jiná tělesná aktivita
- u těžších stavů je však lepší zůstat v klidu
- na trhu jsou k dostání i přípravky určené přímo na kocovinu, prodávají se jak tablety, tak i sirupy či čaje na játra, to ale znamená sáhnout víc do kapsy