Stanislava Brůhová, neklidná a neposedná oční lékařka, jak se sama nazývá, mívá ztřeštěné nápady. A těmi relaxuje. „Baví mě vytvářet ze svých fotografií absurdní koláže a přidávat k nim fiktivní příběhy či vymýšlet poplašné zprávy,“ říká.

Po dvou příspěvcích do jihočeských Deníků vytvořila pro stejné noviny sérii pětačtyřiceti skandálů, novinářských kachen či poplašných zpráv – fotomontáží s vymyšleným humorným textem, které před pár dny vydala knižně pod názvem Jihočeské skandály.

Jihočeské skandály
Stanislava Brůhová vydala knihu svých smyšlených skandálů.Zdroj: Stanislava BrůhováPrávě vychází knížka fotomontáží Stanislavy Brůhové s doprovodnými texty „šokujících odhalení“. Zakoupit si ji můžete v budějovickém knihkupectví Kosmas v ulici Na Sadech nebo v redakci Českobudějovického deníku ve 3. patře na náměstí P. Otakara II. č. 5. Stojí 138 korun.

Jak koláže fotografií vůbec vznikly? „Skládám je výhradně ze svých vlastních fotografií. Nikdy bych nepoužila žádný cizí, někde na webu ulovený snímek,“vysvětluje Stanislava Brůhová.

Po fotografickém kurzu jeden čas fotila slečny, kterým stále říká „moje modelíny“. „Řekly jsme si: dneska je sobota, budeme fotit. Až v ateliéru jsme vymýšlely co,“ vypráví.

V ateliéru má pro tento účel spoustu dekorací, výrazných šatů, bláznivých oděvů, šperků nebo umělých květin. „Všechny dívky, když přijdou, mají džíny a triko,“ posteskne si a vysvětluje: „Musím tedy mít k dispozici vybavenou šatnu, abych je mohla různě stylizovat.“

Stanislava Brůhová hodně fotí i na cestách. „Na fotogenických místech při cestování mě mrzelo, že tam zrovna není žádná slečna, která by se hodila na focení,“ vypráví nad cizokrajnými montážemi s dívkami.

Při ježdění na kole Stanislava Brůhová přemýšlí nad kolážemi a vymýšlí k nim texty. „Musela jsem dokonce zastavit a napsat si do telefonu velevtipnou kombinaci, která mě napadla,“ přibližuje vznik skandálů.

Kromě fotografování zvládá oční lékařka i technickou stránku. „Jsem samouk, mám knihovnu photoshopáckých příruček,“ vysvětluje autorka skandálů a dodává: „Trvalo mi tak půl roku, než jsem se to naučila.“

Uvěřil jejím skandálům někdo? „Jedna paní se ptala, jak operace dopadla,“ směje se nad montáží znázorňující operaci siamských dvojčat křovinořezem a nůžkami, která jí visí i v její budějovické ordinaci.