Jak ale ve čtvrtek informovala starostka obce Miroslava Kolouchová, bezpečnostním přelivem šlo minimální množství vody a všechna zatím zůstává v korytě. „Pokud nepřijdou nějaké vydatné srážky, tak by to mělo být dobré," uvedla starostka obce, kde povodně v roce 2002 napáchaly celkovou škodu za nejméně 37 milionů.

Pochvalně se vyjádřila na adresu spolupráce rybářů s pracovníky povodí. „Musíme ocenit jejich profesionalitu, díky které se vhodnou manipulací udržela voda tak, že nevznikly velké škody. K tomu přispěla i protipovodňová opatření v podobě vybagrování koryta Lužnice a další úpravy," doplnila starostka.

Starosta Třeboně a šéf protipovodňové komise Jiří Houdek včera mohl informovat 
o odvolání třetího povodňového stupně pro Třeboňsko.

„Veškeré manipulace s vodou nezpůsobily problém ve vztahu k obyvatelům pod Rožmberkem a v soustavě nad rybníkem hladiny velmi pomalu klesají," sdělil.

Například Jan Němec ze Staré Hlíny s rodinou si mohl oddechnout. „Voda je sice částečně na cestě, ale ne kvůli tomu, že by se přelila přes spodní val, ale protože vystoupala z kanálů. Nakonec nemáme zasažený dům a ani zahradu. Pohotovost byla samozřejmě velká a nejvíc jsme se obávali, aby to nepřišlo rychle jako v roce 2002, kdy jsme si stačili vzít jen doklady a utíkat," uvedl včera Jan Němec. Obavy ve Staré Hlíně měli lidé i z toho, aby nepřišla zpětná vlna z Rožmberka. To se naštěstí díky manipulaci 
s vodou nestalo.

Stejná situace je na Spolském rybníku, který významně ovlivňuje Svět, kde zatím podle starosty Třeboně Jiřího Houdka hladina stagnuje. „Očekáváme však, že o víkendu bude pomalu opadávat," doplnil Jiří Houdek.

Postupně se sumarizují i škody, které živel napáchal. Budou nesrovnatelně nižší oproti roku 2002. „Ještě je nelze přesně zhodnotit, neboť voda na Třeboňsku se může držet dlouho. Odhaduji, že by  neměly přesáhnout sto milionů korun. I tyto povodně ukázaly, že by se mohla ještě některá protipovodňová opatření udělat. Na druhé straně díky dobrému technickému stavu veškerých zařízení, rybníků a také profesionalitě a zkušenosti lidí, kteří se regulací vody zabývají, budou škody mnohonásobně nižší," dodal starosta Třeboně Jiří Houdek.

Na objížďku zaplavených luk se chystá soukromý zemědělec Karel Zbudil, který hospodaří v lokalitách Cep, Hrachoviště a Branná.

„Bohužel, před povodněmi pořád pršelo, takže se žádná tráva nestačila sklidit a teď jsou louky pod vodou," zmínil včera Karel Zbudil.

Podle jeho slov nyní bude záležet na tom, jak dlouho zůstane voda v loukách a na polích stát. „Pokud se nestáhne tak za tři až čtyři dny, tak budou travní porosty zničené a úplně stejně dopadne i řepka. Zatopená jsou i další pole," dodal Karel Zbudil.

V Majdaleně byla včera Lužnice na 2. povodňovém stupni a obyvatelé jedné z částí obce blízko řeky pořád bojují ze spodní vodou, která se tlačí do sklepů. „Musíme jí pořád odčerpávat, někde mají  ve sklepě i kolem 40 centimetrů," říká Martin Dunaj, který s otcem současně provozuje i vodácký kemp. Ten je stále pod vodou a dřív než příští týden v provozu nebude. „Ani nejsou vodáci, protože řeka je zatím nesjízdná," dodal.