Jednou z nejvýznamnějších investičních akcí letošního roku je v městysi zateplení místní základní školy s rozpočtem více než osm milionů korun, přičemž rekonstrukce bude zhotovena s podporou Operačního programu Životního prostředí z prostředků Státního fondu životního prostředí ČR.„V těchto dnech došlo k vyhodnocení podaných nabídek od stavebních firem a zhotovitel byl vybrán, takže v tuto chvíli čekáme na podpis smlouvy," uvedl starosta Chlumu u Třeboně Jiří Hájek.

Do výběrového řízení se přihlásilo 14 firem, z nichž do hodnotící fáze přistoupilo sedm z nich. „Nejvýhodnější nabídku podala firma z Jindřichova Hradce, přičemž cena byla vysoutěžena na něco přes čtyři miliony korun, což je o něco méně, než jsme původně plánovali," upřesnil starosta s tím, že se sice může zdát, že je to výhodné, nicméně od vysoutěžené částky se odvíjí výše dotace, která tak úměrně této částce klesne.

„Předpokládáme, že k předání staveniště by mělo dojít začátkem dubna a práce by měly trvat přibližně do konce července," objasnil Jiří Hájek. Během této doby by mělo dojít k zateplení obvodového pláště budovy a k výměně oken. „Na tuto část je možné nárokovat dotaci. Přistoupíme ale také k výměně střešní krytiny, která je začleněna do nepřizpůsobivých výdajů, na něž se dotace nevztahuje a proto ji bude v plné výši hradit městys," dodal starosta s tím, že vzhledem ke stavu střechy se rozhodli provést obě stavební akce současně.

Přestože na chlumském náměstí vypuknou téměř současně hned dvě velké stavební akce, běžný chod v městysi by to narušit nemělo. „Jsme domluvení tak, aby pokud možno nikdo nikomu nepřekážel, ale mohlo se pracovat. Máme v plánu pořádat tradiční pouť i několik koncertů," řekl starosta. Ani provoz školy by neměl být nijak poznamenán. „Cokoli by mohlo narušit chod školy se bude dělat o sobotách a nedělích nebo o prázdninách, takže ani výuka ani bezpečnost žáků ohrožena nebude," uzavřel Jiří Hájek.

Petra Jouzová