Po útoku, při kterém loni zemřel student ve škole ve Žďáru nad Sázavou, dochází postupně ve všech školských zařízeních ke zdokonalení bezpečnostních opatření.

Přestože podle slov místostarosty Bohumila Komínka jindřichohradecké školy a školky o bezpečí žáků dbaly již v minulosti, k určitým vylepšením ještě dojde.

„Školy a školky jsme měli zabezpečené už dříve, ale abychom vyslyšeli prosbu ministerstva školství, rozhodli jsme se, že individuálně je ještě dozabezpečíme," podotkl.

Pilotní projekt již běží v 2. mateřské škole v Jáchymově ulici. „Tady například to funguje tak, že se do jednotlivých tříd lidé vpouští po zazvonění na zvonek u vchodu, kdy učitelka vidí, kdo tam je," popsal.

Pro případ, že by zde došlo k nějakému incidentu, je záznam z kamery uchováván.

Ředitelka školky Dana Nováková říká, že po počátečních komplikacích, kdy například docházelo k potížím s otevíráním, si již na systém zvykají. „Dříve byla školka otevřená pořád a zamykalo se jen na vycházky. Teď musejí učitelky jednotlivé rodiče pouštět, což při počtu pětadvaceti dětí ve třídě mnohdy zdržuje, ale je to nutné," dodala s tím, že například někteří rodiče navrhovali i jiná řešení, například čipy.

Problematická na zabezpečení je 3. základní škola. „Tam budou kamery u každého pavilonu, které budou snímat, kdo vstupuje," uvedl místostarosta. Do budoucna chce město dohlížet na školní zařízení i v době, kdy v nich žáci nebudou.

Petra Lejtnarová