Již v pátek, kdy budou v plánovaných úsecích rychlostních zkoušek seznamovací jízdy, mohou motoristé pocítit větší dopravní ruch, byť účastníci rallye musejí dodržovat všechna pravidla silničního provozu.
Samotná trať rychlostních zkoušek dostane podle dopravního inženýra jindřichohradecké policie Petra Kašpara zítra zvláštní režim užívání, bude uzavřena a zajištěna pořadatelsky, a to od 6 do 18 hodin a v úseku Návary – Klenová již v pátek od 20 hodin.

„V okolí, kde vozy najíždějí a odjíždějí z trati, budou umístěné policejní hlídky," zdůraznil Petr Kašpar s tím, že zvýšený policejní dohled musejí závodníci očekávat i v Jindřichově Hradci, kde je na letišti  servisní zóna. Závodníci budou na letiště zítra navíc najíždět v době, kdy se v ulici 9. května bude odehrávat pietní akt k uctění památky válečného hrdiny Františka Peltána.

Podle místostarosty  Bohumila Komínka by to ale nemělo slavnostní akt nijak narušit. „Organizátoři přislíbili, že bude bezvýhradně dodržovaná povolená padesátka, takže zvýšená hlučnost nehrozí. Pojedou pouze Rezkovou ulicí, jinudy se stejně nedostanou kvůli uzavírkám. V pohotovosti navíc bude jak městská, tak republiková policie. Strážníci i policisté jsou připravení případné neukázněné řidiče umravnit," ubezpečil Bohumil Komínek.

Celá soutěž se skládá z devíti rychlostních zkoušek, jejichž centra budou v Českém Rudolci, Dolním Radíkově, Klenové a Návarech a se startem ve Slavonicích. Právě v Návarech se však osadníci – chalupáři proti rychlostní zkoušce postavili. Vznikla petice s 80 podpisy proti průjezdu rychlých závodních vozů a ve středu večer padlo rozhodnutí, že úsek procházející přímo osadou bude z rychlostní zkoušky vyjmutý. Podle tajemníka závodu Jiřího Pražáka zkouška skončí nad Návary a  vesnicí již budou muset posádky jet podle pravidel.

Iniciátorka petice Lucie Gallo se o trase rallye dozvěděla asi před měsícem a začala jednat: „Bydlíme v Návarech v zatáčce, kde by mohlo ve velké rychlosti i nějaké auto skončit v našem domě.  Rozhodující slovo měli zastupitelé Starého Města pod Landštejnem, kteří minulý týden rallye schválili." Ve středu proto předala starostovi obce petici se stížností, že se o akci osadníci nedozvěděli včas.

Starosta Starého Města pod Landštejnem Marián Khandl ve čtvrtek vysvětloval, že varianta o vyjmutí osady Návary z rychlostní zkoušky byla s organizátory předjednaná již před zasedáním zastupitelů. „Ještě to nebylo definitivní, ale byl to jistý kompromis,  takže o tom nikdo další nevěděl  a na druhé straně jsme nechtěli zrušit soutěž," vysvětluje starosta Starého Města pod Landštejnem Marián Khandl.

Motoristický svátek v pátek zahájí technická přejímka všech 105 přihlášených vozů. Chybět nebude obhájce loňského vítězství Tomáš Kostka se spolujezdcem Miroslavem Houštěm (TK Sport – Citroen C4 WRC). Přihlášené jsou i polské posádky.

Celá soutěž bude mít devět rychlostních zkoušek o celkové délce přes 60 kilometrů, přičemž na posádky čeká spolu s přejezdy přes spojovací úseky dohromady 229 kilometrů.

Start závodu je zítra v 8.30 hodin na náměstí Míru ve Slavonicích a kolem 16. hodiny se počítá, že by se zde měla objevit první posádka v cíli.