Sokol letos oslavil 150 let od svého založení v České republice. V Jindřichově Hradci se jeho činnost datuje od roku 1885. U příležitosti celorepublikového výročí a také XV. všesokolského sletu se náčelnice jednoty jindřichohradeckého Sokola Ivana Lorencová rozhodla uspořádat výstavu, která mapuje především historii a činnost místního spolku.

„Samozřejmě je významné výročí 150 let založení Sokola v naší republice, ale já jsem tady chtěla představit hlavně tu naší sekci," uvedla Ivana Lorencová a dodala, že to je jistě pro místní obyvatele zajímavější. „Podle ohlasů vím, že především starší návštěvníci výstavy jsou dojati při pohledu na staré fotografie a rádi vzpomínají," potvrzuje správnost svého záměru.

„Bohužel jsme sem nemohli umístit žádné větší exponáty typu praporu nebo pamětní knihy, kterou Sokol získal v roce 1900, a do které se zapisuje jeho historie dodnes," litovala Ivana Lorencová s tím, že se snažila alespoň tyto prvky prezentovat na fotografiích.

Na výstavě tak naleznete především fotografie a písemné dokumenty od počátku založení Tělocvičné jednoty Sokol v Jindřichově Hradci až po jeho současnost, které představují veškerou jeho činnost. „Snažila jsem se vybrat to nejzajímavější, takže na fotografiích jsou například dlouholetí členové Sokola, kteří byli i při jeho znovuobnovení po roce 1989, ale jejich předci byli přímo u jeho zrodu v roce 1885," rozvedla.

Jak dále říká, chtěla také vypíchnout různé zajímavosti. „Mezi ně jistě patří i to, že v Jindřichově Hradci máme unikát v podobě prvního historicky doloženého cvičení rodičů s dětmi na světě. Také právě u nás vznikl první mimopražský ženský Sokol v roce 1896. Do té doby ženy veřejně vůbec necvičily."

Výstava je k vidění až do konce prázdnin v prostorech internetové čítárny jindřichohradecké knihovny. „Doufám, že přijde hodně lidí a třeba se nám přihlásí nějací noví zájemci o cvičení," uzavřela Ivana Lorencová.

Petra Jouzová