10:06 hodin - Netoličtí hasiči byly v pátek v terénu už od rána. Podle Petra Staňka z jednotky netolických dobrovolných hasičů byl ve 4.46 hodin hasičům byl vyhlášen poplach na odklízení stromu. "Jednalo se o zhruba pět kusů stromů na cestě z Kratochvíle na Žitnou a jeden za Němčicemi. Stromy popadaly po bouřce. Na základnu jsme se vrátili v 6.35 hodin," poznamenal.

9.00 hodin - Bez proudu byla v noci i část Třeboně. Bouřka v noci vzbudila i místostarostu Zdeňka Mráze. „Nám uhodilo někde těsně vedle domu, to byla opravdu rána. Ve městě jsou polámané větve stromů, vítr rozfoukal převrácené popelnice," zmínil.

8.57 hodin - „Zhruba v půl třetí vypnuli elektřinu a doteď nejde," uvedl o půl deváté ráno Jan Prokeš, starosta Halámek. „Ve Dvorech proud už funguje, ale v Halámkách zatím ne. Jsme napájení z transofrmátoru u Nové Vsi, takže většinou když to padne, tak to jde tam odtud. Jinak jezdím pracovat do lesa do Dačic, ale po cestě jsem si nevšiml žádných popadaných stromů, jenom několika větví. Bouřka přinesla hlavně vítr, ani pořádně nepršelo," dodal.

V pátek po třetí hodině ranní auto u Blažejova narazilo do spadlého stromu.Zdroj: Policie ČR

U Blažejova na Jindřichohradecku spadl při noční bouřce strom, ale jak uvedla Marie Misařová, která jezdí z Blažejova do Jindřichova Hradce do práce, ráno před sedmou hodinou už byl strom odklizený. „Spadl hned v zatáčce na začátku lesa nad kolejemi, kdo nedával pozor, mohl do toho najet," zmínila s tím, že sama v noci kvůli větru ještě sbírala prádlo. „Měla jsem obavy, abych ho pak nehonila někde po návsi nebo po louce. A všimla jsem si, že obec nesvítí," dodala a vysvětlila, že na elektrické vedení měly spadnout nějaké větve, což vyhodilo pojistku k veřejnému osvětlení. „Lidem ale proud šel," uzavřela.

8.56 hodin - Zatímco v Blažejově u Jindřichova Hradce létaly mnohdy i větší větve a havarovala zde auta, v nedalekých Otíně a Hospřízi byly následky bouřky mírnější. „Při ranním příjezdu do Hradce bylo vidět, že bouřka se prohnala také lesem Kuniferem. Na kruhovém objezdu byly kolem sedmé ráno popadané olámané větve ze stromů," říká Zdena Pávková z Hospříze.

Bouřka příliš netrápila ani samotný Jindřichův Hradec. „Zatím se ke mně nedostaly žádné hlášky o tom, že by nám tu někde popadaly stromy nebo že by vypadla elektřina. Létalo nám tu jen pár olámaných větví, bouřka naše město tentokrát ušetřila," říká hradecký starosta Stanislav Mrvka.

Polámané větve ze stromů v ranních hodinách nacházeli lidé na sídlišti Vajgar. „Když jsem jel ke 4. základní škole, viděl jsem pár popadaných větví, ale už byly téměř odklizené," říká Martin Kozák z Hradce.

Nejvíce zřejmě bouřky řádily na Suchdolsku. Jak uvedl zástupce velitele jednotky suchdolských hasičů Ondřej Vajo, k prvnímu zásahu vyjížděli ve 3:50 hodin. „To se vyjíždělo k Boru, kde jsem odklidili nějaké popadané stromy," upřesnil s tím, že poté měla jet suchdolská jednotka pomoci kolegům z Jílovic. „Tak se ale nedojelo, protože za Borem směrem na Šalmanovice ležely dva smrky na elektrickém vedení. Takže jsme museli počkat na energetiky, než to odpojí a odklidí," vypověděl. Poté suchdolští hasiči zasahovalil v Hrdlořezech a okolí, kde odstraňovali další popadané stromy. Na základnu se vrátili kolem šesté hodiny ráno.

8.50 hodin - Právě popadané stromy dělaly starosti energetikům, kteří museli řešit výpadky proudu. Podle tiskového mluvčí společnosti E.on Vladimíra Váchy za celou noc evidovali na jihu Čech 11 poruch na linkách vysokého napětí, z toho přibližně dvě třetiny na Jindřichohradecku. Bez proudu se tak ocitla například část Třeboně nebo Suchdol nad Lužnicí. „Tam již byly dodávky obnoveny a v tuto chvíli čeká na obnovení dodávek za celé jižní Čechy několik set domácností, na Jindřichohradecku řádově desítky," informoval. Lidé by se obnovení dodávek energie měli dočkat během dne, jak mluvčí dodal, pokud se nepřižene nějaká další vlna bouřek. „To ale myslím, že v tuto chvíli nehrozí. Myslím, že dopoledne už zase bude vše pod napětím," dodal.

„Musím říct, že jsem noční řádění živlů tak trochu prospal, ale ráno mi říkal soused, že někdy od tří hodin v noci byl celý Suchdol potmě a do dáli svítil pouze závod firmy Eaton. Teď už ale elektřina jde," uvedl v pátek ráno Lukáš Soudek, předseda fotbalového oddílu v Suchdole nad Lužnicí.

8:35 hodin - Napilno měli v noci i hasiči. Podle Venduly Matějů, mluvčí HZS Jihočeského kraje, od půlnoci do osmé hodiny ranní zasahovali jihočeští hasiči u více než 70 událostí spojených s noční bouřkou. "Nejvíce práce měly jednotky na okresech České Budějovice (18), Prachatice (17), Jindřichův Hradec (14) a Strakonice (11). Téměř ve všech případech šlo o odklízení stromů ze silnic," uvedla Vendula Matějů. V Chlumanech na Prachaticku a Blažejově na Jindřichohradecku byly spadlé stromy na vozovce příčinou havárií osobních vozidel. "V soouvislosti s noční bouřkou nemáme hlášena žádná zranění osob," doplnila mluvčí HZS.

Netoličtí hasiči byli v terénu už od rána.Zdroj: Jan Marek

8:16 hodin - V noci řešili energetici jen v jižních Čechách 11 výpadků na linkách vysokého napětí. Deníku to potvrdil mluvčí společnosti E.ON Vladimír Vácha. "Nejzávažnější byla situace právě na Jindřichohradecku," potvrdil s tím, že aktuálně už se situace v dodávkách elektrické energie stabilizuje. "Postupně se nám daří dodávky obnovovat, ráno kolem 6 hodiny to bylo za celý E.ON někde kolem 8 tisícovek domácností, za jižní Čechy je to asi jedna třetina. Momentálně se pracuje na obnovení dodávek u zhruba pěti tisícovek domácností," doplnil.

Na Prachaticku byly následky bouřky z hlediska dodávek elektrické energie nejzávažnější na Netolicku, kde byla hlášena porucha na odbočce na Kralovice. 

Na některých tratích se také zastavila vlaková doprava. Dle informací Českých drah mezi zastávkou Husinec a stanicí Strunkovice nad Blanicí zastavil vlak Os 18021 před popadanými stromy na trati.

V Rakousku, v úseku Gmünd NÖ - Vitis došlo po bouřce k poškození trakčního vedení popadanými stromy. V důsledku toho v úseku České Velenice - Sigmundsherberg (Rakousko) a zpět jsou všechny vlaky vedeny náhradní autobusovou dopravou. Za místem s náhradní dopravou lze očekávat vysoká zpoždění.

Desítky nočních výjezdů za sebou mají také hasiči. A zásahy pokračují i v pátek ráno, okolo šesté hodiny ranní dobrovolní hasiči z Českých Velenic vyjeli k odstranění stromu ze silnice k Novým Hradům.

Zjišťujeme další podrobnosti.