Cukrárna Kousek v Nových Hradech.Cukrárna Kousek v Nových Hradech.Zdroj: archiv Jany MacháčkovéZ mléka přímo od sedláka z Novohradska a z italských past připravují zmrzlinu v Cukrárně Kousek v Nových Hradech. "Vitrínku máme na dvanáct druhů, průběžně děláme dvacet," říká Petr Macháček, spolumajitel cukrárny a kavárny, s tím že nejprodávanějšími druhy jsou z mléčných zmrzlin vanilková, čokoládová, karamelová a jogurtová zmrzlina, z ovocných pak jahoda, mango a malina, v létě samozřejmě borůvka. V nabídce se ale objevují i ořechová, kávová, stracciatella a další. "Sami si je vaříme. Naší specialitou je maková zmrzlina s povidly. Opražený drcený mák se přidá do základu z pasterizovaného mléka a když jde zmrzlina ze stroje, promaže se povidly s rumem," popisuje výrobu oblíbené zmrzliny manželka Jana.

Hlavní sezóna už začala červnovými horky, potrvá do poloviny září, tak jako každý rok. Kopeček zmrzliny v Kousku, který má pobočku ještě v Trhových Svinech, stojí 25 korun. Za týden vyrobí v cukrárně v Nových Hradech jen pár kroků od hradní brány kolem 70 kilo zmrzliny. A jak je to s italskými pastami? Dodává je menší rodinná firma Stella sídlící poblíž Vicenzy. "Našli jsme si ji sami. Byli jsme tam na jezeře Garda," naznačuje Jana Macháčková, že s manželem úplně nezahálejí ani na dovolené a nechávají se inspirovat pro své podnikání i na cestách. Například pistácie, které dodávají chuť zmrzlině v Nových Hradech, jsou tak ze Sicílie. A pak už si na nich pochutnávají zákazníci.