První celorepubliková sbírka svého druhu

V loňském roce to byli právě pojišťovací poradci největší domácí pojišťovny, kteří mezi sebou vyhlásili finanční sbírku s cílem podpořit porodnice v regionech. Během poměrně krátké doby se jim podařilo vybrat téměř 600 tisíc korun, které Generali Česká pojišťovna prostřednictvím své nadace zdvojnásobila.

„Jde o naši vůbec první dobročinnou sbírku mezi našimi obchodníky. Její úspěch a štědrost dárců pozitivně ovlivní životy předčasně narozených dětí, kterých jen v Česku přijde každý rok na svět až 10 tisíc. Jsme skutečně hrdí na to, že naše zapojení do The Human Safety Net přináší cílenou pomoc do regionů. Letos bychom chtěli v podobné aktivitě pokračovat,“ komentuje aktualitu Tomáš Marek, ředitel interní distribuční sítě Generali České pojišťovny.

V nově zrekonstruované katetrizační laboratoři Nemocnice České Budějovice denně na speciálním přístroji může podstoupit vyšetření v průměru 20 až 25 Jihočechů se srdečními a cévními potížemi.
Přístroj za 21 milionů využijí k určování srdečních poruch v krajské nemocnici

Sbírka reagovala na prosby maminek předčasně narozených dětí, které volají po pohodlném sezení během několikahodinového klokánkování, což je výraz pro intenzivní kontakt rodiče s miminkem, a po křesle, ze kterého se po porodu Císařským řezem dobře vstává.

Klokánkovací křesla byla vybrána po odborné konzultaci s nadačním fondem Vita et Futura, který působí při porodnici U Apolináře v Praze – předním porodnickém zařízení, který se věnuje těm nejzávažnějším případům v oblasti gynekologie a porodnictví.

Křesla a hnízdečka do 16 regionálních porodnic

Za částku 1,2 milionu, která se ve sbírce sešla, pořídila a v těchto týdnech předává Generali Česká pojišťovna prostřednictvím své nadace celkem 27 klokánkovacích křesel ve 4 různých typech. Křesla byla zvolena po dohodě s jednotlivými regionální perinatologickými centry tak, aby odpovídala jejich specifickým i prostorovým potřebám. Křesla zvýší kapacitu pro klokánkování maminek s dětmi napříč regiony a v Praze a na Vysočině zamíří hned do dvou porodnic.

Na jihočeském krajském úřadu ocenili studentky a studenty českobudějovické zdravotnické školy za činnost v době pandemie. Foto: David Hocke, Krajský úřad Jihočeského kraje
Studentky a studenty budějovické „zdrávky“ ocenili za dobrovolnickou činnost

Společně s křesly do porodnic putuje také 100 dětských hnízdeček Neobed. Hnízdečka jsou speciální podložky pro miminka, která napomáhají pocitu bezpečí a rodičovského obejmutí v době jejich odpočinku.

The Human Safety Net v Česku

Generali Česká pojišťovna se do globální aktivity The Human Safety net zapojila v roce 2018, a to cílenou podporou českého porodnictví (společně s nadací Vita et futura) a také následné péče o rodiny s dětmi, které se po komplikacích během porodu potýkají s nepřízní osudu (společně s Nadací Leontinka).

Finanční podpora výše zmíněných dvou sektorů má celou řadu pilířů. Jedním z nich jsou také finanční sbírky, které Generali Česká pojišťovna pořádá mezi svými zaměstnanci a obchodníky. Mezi další patří firemní dobrovolnictví nebo podpora vzdělávání studentů, kteří se věnují oblasti porodnictví.