K tomuto setkání dochází pravidelně již několikátý rok a podle hejtmana Jihočeského kraje Jiřího Zimoly se rozhodně nejedná jen o nějakou zdvořilostní návštěvu.
„Není to vůbec o tom, že bychom se v novém roce chtěli sejít se starosty a popřát jim všechno nejlepší, je to vysloveně pracovní setkání, spíše možná porada," poznamenal hejtman, který se rozhodl letošní ročník pojmout trochu jinak než ty předchozí.
„V minulých letech jsme to koncipovali tak, ,že po nějakých věcech týkajících se samosprávy, kde promluvil jak hejtman, jeho náměstci a radní, následovala ještě další odborná vystoupení některých vedoucích odborů krajského úřadu. Ukázalo se ale, že tento mnohahodinový maraton je pro starosty ve své podstatě neúčinný. Proto jsme přistoupili k tomu, že se s nimi chceme hlavně sejít, říct jim, co se aktuálně děje na poli samosprávných úkonů i státní správy. Potom bude následovat diskuze, ve které se může každý vyjádřit, na cokoliv se zeptat nebo přijít s nějakým námětem, na který my bychom třeba ani nepřišli," přiblížil program schůzky Jiří Zimola, který prý chce, aby tato otevřená komunikace s krajem pomohla starostům řešit zejména jejich každodenní problémy.
Že se diskuze stále více posouvá z obecné roviny ke konkrétním tématům, kvituje i Stanislav Mrvka, starosta Jindřichova Hradce, který je tradičním hostitelem těchto setkání.
„Já to samozřejmě sleduji už delší dobu, jak se to rok od roku vyvíjí a musím říct, že informace, které jsou na těchto schůzkách předávány, už postrádají takový ten všeobecný balast, protože na Jindřichohradecku už máme opravdu zkušené starosty," poznamenal Stanislav Mrvka, který vidí přínos zejména pro starosty menších obcí.
„Já se na to dívám také z pohledu obce s rozšířenou působností, kdy přebíráme spoustu aktivit ve prospěch menších samospráv. Jsem proto velmi rád, že zejména neuvolnění starostové mají možnost se sejít se zástupci kraje, vyříkat si některé věci a zeptat se na konkrétní problémy," vyzdvihl význam každoroční pracovní porady Stanislav Mrvka.
Důležité je podle něj vyjasnit si zejména některé technické záležitosti, v nichž není často jednoduché se vyznat.
„Ten právní a legislativní vývoj je tak prudký, že je velice složité včas zaregistrovat různé novely vyhlášek a musí tady být někdo, kdo poskytne starostům v této oblasti nějaký servis. To je podle mého jednoznačně pozice nejen nás jako obce s rozšířenou působností, ale také krajského úřadu," dodal jindřichohradecký starosta.

JAK SE VÁM SPOLUPRACUJE S KRAJEM?