Necelých čtvrt miliardy má Hradec bokem jak ve státních dluhopisech, tak na různých účtech. Peníze podle starosty Stanislava Mrvky tvoří pomyslnou rezervu pro případ nouze – nebo pro případ velkých investičních akcích, na kterých by se vedení města shodlo s veřejností.

„Jako příklad můžu uvést například plánovanou rekonstrukci hvězdárny, kde žádáme o dotaci ve výši 18 milionů korun. Pokud bychom ji nedostali, zeptali bychom se zastupitelů, zda jako město chceme sáhnout do těchto úspor,“ zmínil starosta. Zmíněná částka tvoří zhruba jednu třetinu ročního rozpočtu Jindřichova Hradce.

Čtěte také: Kvůli dálnici D3 začnou brzy hlídat studny

Podle Stanislava Mrvky je v současné době pořád ještě výhodné brát si na investiční akce úvěry. „To proto, že jejich podmínky jsou zatím ještě dobré. Na uspořené peníze nechceme sahat, doba jednoznačně ukazuje, že podmínky úvěru budou složitější a náročnější, a pak se nám teprve úspory budou hodit,“ vysvětlil.

Jako další příklady investic, na které by se našetřené miliony daly použít, uvedl přestavbu a nové využití vyhořelého zámeckého pivovaru, na kterém letos budou probíhat záchranné práce, či zřízení centrálního městského sportoviště v okolí Zimního stadionu Jana Marka.

„Tato věc nicméně závisí na odkupování majetků od Slovanu a Sokola,“ doplnil starosta.

Přečtěte si také: Uplynul rok a půl od vraždy v Horusicích