Na jaře by se měla dokončit vloni započatá rekonstrukce křižovatky Berky z Dubé a Jemnické. Oproti původnímu plánu byla výpadovka na Staré Hobzí přes zimu uzavřená. Kdy bude vše hotové?
Teď v březnu počítáme s tím, že práce znovu zahájíme, záležet však bude i na počasí. Ale předpokládáme, že nejpozději do května bude křižovatka kompletně hotová.

Co ještě zbývá dodělat?
Inženýrské sítě jsou položené, stavebně bylo vše udělané včetně základní vrstvy povrchu. Nyní se budou dodělávat chodníky a vrchní vrstvy. Při rekonstrukci vznikly určité potíže, které nebylo možné v projektu předpokládat, a proto nastalo mírné zpoždění. Potom už ani nebylo možné kvůli počasí udělat alespoň provizorní povrch a přes zimu tudy pustit dopravu.

Mezi další zásadní investici letošního roku patří rozšíření domu s pečovatelskou službou. Kdy stavba začne?
Rádi bychom začali ve druhé  polovině roku. Nejdříve musíme udělat výběrová řízení na dodavatele a připravit stavební povolení. Vlastně se bude rozšiřovat stávající dům s pečovatelskou službou.

Třetí letošní investici je zasíťování parcel. Můžete záměr přiblížit?
Jedná se o parcely v lokalitě za školou ve směru na Jemnici. Počítáme, že by zde vyrostlo třicet rodinných domů. Nyní jsme ve fázi dokončování projektu. Pak vypíšeme výběrové řízení. Rádi bychom zde letos na zasíťování proinvestovali pět milionů korun. O možnosti prodeje parcel zájemcům o výstavbu jsme již hovořili vloni, ale uvidíme, jak se vše bude vyvíjet. Objevily se totiž jisté komplikace v projektové dokumentaci, které mohou vše zdržet.

Na posledním zastupitelstvu se ozvali sportovci, že by chtěli novou halu. Nakonec zaznělo, že se pokusíte společně hledat nějaké řešení. V jaké je to fázi?
Den před zastupitelstvem zástupci sportovců přinesli petici, která měla všechny právní náležitosti, takže jsme ji nechtěli podcenit. Jenomže v okamžiku, kdy už je schválený rozpočet pro letošní rok, jsou naplánované investice, není dost dobře možné nějakou akci odsunout, aby se do rozpočtu vměstnala hala za dvanáct milionů. Proto hledáme nějakou alternativu a budeme dál jednat se zástupci TJ Centropen. Již máme jistou představu řešení, kterou chceme sportovcům nabídnout, ale zatím o tom více nemohu říct, dokud se nesejdeme se sportovci.

V té chvíli jste také v zastupitelstvu pozastavili dotace na činnost spolků věnujících se mládeži. Co bude dál?
Nikdy jsme neřekli, že peníze nevyplatíme, jen jsme v té chvíli nevěděli, co se za peticí skrývá, tak jsme se rozhodli, že dotaci pozastavíme a začneme jednat se sportovci. Pak vyplacení dotace nic nebude bránit.

Diskutovaným tématem je stále dačický obchvat. Na konci února jste byli se senátorem za Vysočinu Milošem Vystrčilem a zástupcem z mikroregionu Telčsko na jednání na jihočeském krajském úřadu. V jaké fázi je nyní obchvat?
Na jednání jsme řešili tři základní otázky. Co se týče obchvatu, tak nám potvrdili, že krajský úřad nyní prověřuje dvě rovnocenné varianty. Tedy tu města s přemostěním areálu závodu Centropen a druhou, kterou nechalo zpracovat vedení Centropenu, jež s přemostěním nesouhlasí. Tomu již předcházelo i jednání s představiteli Centropenu. Bylo konstatováno, že nyní žádná z variant není upřednostňovaná.

Co dále se z pohledu Dačic na  kraji řešilo?
Dále jsme jednali o komunikaci v Dačicích, která vede od kostela na Studenou a je ve vlastnictví kraje. Je to ve městě poslední komunikace kraje, která ještě nebyla rekonstruovaná. Již vloni  se chtěla správa a údržba silnic komunikaci věnovat, ale při jednání s ČEVAKem jsme zjistili, že jsou zde vodovodní sítě na hranici životnosti a v té chvíli zase správa silnic nechce dělat rekonstrukci, položit nové povrchy, aby se za krátkou dobu nemusely zase otevírat. Proto se snažíme s krajem dohodnout na sdružené investici, ve které by město řešilo inženýrské sítě i chodníky a kraj komunikaci. Už se uskutečnilo i jednání, na němž jsme se dohodli na dalším postupu. To teď přijde na program rady města a poté i zastupitelstva.

Zmíněného jednání na kraji se zúčastnili i zástupci z kraje Vysočina a hovořilo se o dostupnosti Dačic k dálnici. Co si pod tím můžeme představit?
Celý region chceme vtáhnout více do povědomí lidí. I když jsme součástí jižních Čech, chceme se dostat více i na Vysočinu. Existuje i několik aktivit, které s tím korespondují. K tomu slouží  projekt Region renesance, který má za cíl propojit Dačicko, Telčsko, Slavonicko a Jemnicko, a to po všech stránkách života od dopravy až po kulturu. Navíc vnikl i Euroregion Dunaj-Vltava, který sahá od Bavorska, přes Dolní Rakousko, Jihočeský kraj až po Vysočinu. Na jihočeském krajském úřadu se nyní otevírá kancelář tohoto euroregionu a my máme zájem na projektu spolupracovat. Shodli jsme se na tom, že se chceme zapojit, aby na tom celý kraj vydělal. Uvedu příklad. Na jedné straně se vylidňuje Slavonicko a na druhé straně tam nechceme kamiony. Takže je důležité celý region zatraktivnit a zvýšit jeho dostupnost.

Ve středu od 17 hodin se uskuteční další diskuze s občany Fórum zdravého města Dačice. Posledním tématem bylo parkování. Měly závěry nějakou odezvu?
Chceme zlepšit možnost parkování na horním náměstí, kde by se dalo ulehčit lidem žijícím v okolí. Ale přes zimu jsme se k tomu nedostali, takže začneme teď.