Malůvka se nachází na čelní stěně ve výšce 280 centimetrů a je nastříkaná sprejem červené barvy.

Kaplička je v majetku města Třeboň. Sprejer způsobil škodu ve výši nejméně dva tisíce korun. „Pokud bude pachatel ztotožněn, bude trestně stíhán nejen pro přečin sprejerství, ale rovněž pro přečin založení, podpora a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka,” uvedla jindřichohradecká policejní mluvčí Hana Millerová. V případě soudem prokázané viny proto hrozí pachateli trest odnětí svobody na jeden rok až pět let. Třeboňští policisté případ řádně zadokumentovali a po pachateli intenzivně pátrají.

Třeboňský místostarosta Zdeněk Mráz je přesvědčen, že nikdo z místních lidí orlici nenastříkal. „Sprejerství není v tomto místě obvyklé ani mi není známa nějaká spojitost s nacizmem. Pokud se čin odehrál v odpoledních hodinách, není ani výtvorem alkoholem posilněnou mládeží vracející se z noční zábavy, ale jedná se o cílený atak,” uvedl.

Čin je podle jeho slov zhanobením kapličky, a o to závažnější je, pokud pro znak někdo měl šablonu a dal si s ním takovou práci. „Město do těchto staveb vynakládá nemalé částky a snaží se, aby všechny byly opraveny. Proto také suma vyčíslená policií je diskutabilní,” doplnil Zdeněk Mráz. Zděná kaplička v Branné byla městem obnovena v nedávném čase. Zahrnovala otlučení nesoudržných a poškozených vnějších a vnitřních omítek a zhotovení nových. A dále celoplošný fasádní nátěr, opravu střechy, cihelné podlahy a osazení nové dubové vstupní stěny v kopii původní.

Zadání veřejné zakázky bylo vyhlášeno na částku necelých 60 tisíc korun. V místní části je hned několik historických staveb. Kromě kaple Nanebevzetí Panny Marie z roku 1851, ještě pomník padlých od malíře a sochaře Jana Kojana z roku 1924 a několik památkově chráněných původních lidových staveb na návsi.