U Deseti českých prezidentů. Takový název by mohla nést hospoda 
U Hasiče v Haklových Dvorech, místní části Českých Budějovic.
Stěny hostince totiž zdobí portréty všech deseti státníků, kteří od roku 1918 až do současnosti stáli v čele našeho státu.

Neobvyklá sbírka se v restauraci, kterou provozuje Miroslav Řeháček se svou manželkou Olgou, začala rozrůstat v roce 1998. „Tehdy jsme hospodu otevřeli a krátce nato jsme dostali první obraz. Prý na výzdobu," vzpomněla Olga Řeháčková.

Když pak štamgasti viděli na stěně osiřelého státníka, zželelo se jim ho a jali se prohledat půdy, sklepení i další zákoutí svých příbytků. A obrazů začalo rychle přibývat. „Ani jsme se nenadáli a sbírka byla kompletní. Všechny portréty postupně přinesli naši hosté a sami si je také rozvěsili na zeď hospody," vyprávěla hostinská.

Pořadí, v jakém obrazy na stěně visí, je prý nahodilé. „Naši štamgasti se neřídili obdobími, v nichž byli jednotliví prezidenti u moci. Uplatnili spíše své estetické cítění," zasmála se Olga Řeháčková.

Všechny fotografie státníků jsou prý v originálních rámech. „Portrét Antonína Zápotockého nám tu visí dokonce i s černou smuteční páskou v rohu rámu, fotku Václava Klause máme i s prezidentovým podpisem," popsala Olga Řeháčková.

Neobvyklá sbírka prezidentů prý u hostů restaurace, kteří sem zavítají poprvé, budí zvědavost. „Každého to na první pohled zaujme. I když někdo sedí ve velkém sále 
a obrazy zahlédne, jde k nim blíž a všechny si je prohlédne," potvrdila provozovatelka restaurace.

Miroslav Řeháček podotkl, že portréty prezidentů nejsou to jediné, co stěny hospody U Hasiče zdobí. „Máme tu různé artefakty, například obraz Lenina, také jeho sochy, ale třeba i Marxův kapitál. Nikdo to sem ale nedával 
z přesvědčení, jde o recesi," zdůraznil dvaašedesátiletý hostinský, jenž se nebrání nápadu uspořádat v hospodě recesistickou slavnost u příležitostí výročí narození či úmrtí některého ze státníků.

A kde jinde než pod dohledem všech našich prezidentů by se štamgasti měli dohadovat o politice. „Prezidentské volby jsou teď u nás opravdu diskusním tématem číslo jedna," potvrdila Olga Řeháčková. Pravidelní návštěvníci restaurace tady s napětím sledovali, jak dopadne první kolo volby, teď se prý chystají u piva komentovat i finále voleb. O tom, kdo bude prezidentem, ale teď štamgasti diskutují večer co večer. „Jsou to debaty na nože. I kamarádi, kteří spolu sedávají u stolu, se občas rozhádají tak, že jeden 
z nich z hospody odejde," vyprávěla s úsměvem hostinská.

Místo na stěně hostince se rozhodně najde i pro příštího prezidenta, jehož jméno budeme znát už dnes. „S manželem máme svého favorita. A pokud ve volbách vyhraje, jeho portrét sem umístíme s radostí sami. Ale pokud zvítězí ten, jemuž příliš nefandíme, asi počkáme, až nám jeho portrét zase někdo přinese. Stejně jako tomu bylo u předchozích deseti prezidentů," uzavřela vyprávění Olga Řeháčková.