Jak již Deník informoval, otázka výstavby kasína  rozdělila obyvatele obce na dva nesmiřitelné tábory. Jedni v ní vidí možnost získat do obecní kasy nemalé finanční prostředky, druzí mají obavy, že obec  přijde o svůj  klid a s hazardem budou jen problémy.

Pro vybudování kasina se vyslovil především starosta František Macho, který si je sice vědom toho, že lidé mají obavy z negativního vlivu takového zařízení, ale jeho snahou je zejména přinést do rozpočtu další peníze z vybraných daní. „S těmi penězi by se pak dalo něco dělat," předeslal místostarosta Zdeněk Oesterreicher, který je podobného názoru jako starosta. „Dělá se tady dětské hřiště, chtěli bychom místní rozhlas, je potřeba vybudovat vodovody k odlehlejším stavením a to není zrovna levná záležitost," nadnesl.

To, že by obec nějaké další peníze potřebovala, zpochybňuje zastupitel Jan Toul, který byl jedním z iniciátorů uspořádání referenda. „Obec má vytvořenou i poměrně slušnou finanční rezervu. V žádném případě nejsme v žádné finanční tísni natož krizi," uvádí.

Někteří obyvatelé ani nevěří tomu, že by kasíno takový přínos pro obec znamenalo. „Nevěřím, že by nám někdo nějaké peníze dal. Navíc si myslím, že se dají získat i poctivým způsobem a ne takhle," říká Jan Benischek z Dvorů. Jeho rodina je jednou z těch, které by se stavba kasina bezprostředně dotkla. „Moje matka je tím přímo ohrožena, dům má přímo naproti místu, kde se má stavět," tvrdí.

Místní se shodují na tom, že o tyto špinavé peníze pro obec  nestojí. „Pro obec to takové spasení nebude. Nebude z toho ani tolik, kolik slibují. A když už tady jednou to kasíno někdo postaví, těžko se toho pak budeme zbavovat," upozornil Josef Razím, jehož rodina se do Dvorů nad Lužnicí přistěhovala až z Olomouce. „Jezdili jsme sem na dovolenou, protože tady byl klid. A teď o něj máme přijít?" ptá se.

Místostarosta však namítá, že kasíno funguje ve zcela jiném provozu než herna. „V kasínech je možnost větší kontroly hostů, kdežto do herny může úplně každý. Tady ale něco takového nehrozí. Navíc pozemek, kde by kasíno mělo stát, si koupil podnikatel od jiného soukromého vlastníka, nešlo o obecní majetek," dodal Josef Razím.

otazka

Po sobotním referendu by se vše mohlo alespoň do určité míry vyjasnit. Místostarosta Zdeněk Oesterreicher se domnívá, že v otázce prostituce bude rozhodnutí jasné. „Tady zákaz, myslím si jistě, projde. Otázkou zůstávají hrací automaty," míní. Pokud by totiž výherní automaty a videoloterijní terminály byly v obci zakázány, v kasínu by pak už příliš možností nezbývalo, navíc největší příjmy pro obec by byly právě z daní z automatů.

Jan Toul očekává, že vyhlášky zakazující jak prostituci, tak i hazard, zastupitelé nakonec přijmou a potom již pro podnikatele nebude tato lokalita atraktivní. „Jsem přesvědčen o tom, že zvítězí zdravý rozum a podle ohlasů, které od místních lidí mám, by jich mohlo přijít k referendu dost a většina jich hlasovat pro zákaz hazardu i prostituce," předeslal zastupitel.

Rozhodnuto bude v sobotu, až se v 15 hodin uzavře hlasovací místnost na obecním úřadu.

otázky v referendu:

1. Požadujete, aby orgány obce Dvory nad Lužnicí učinily v samostatné působnosti veškeré možné kroky k tomu, aby zabránily provozování loterií a jiných podobných her, zejména výherních hracích přístrojů, interaktivních videoloterijních terminálů a dalších přístrojů podobných výherním hracím přístrojům na území obce?

2. Požadujete, aby orgány obce Dvory nad Lužnicí učinily v samostatné působnosti veškeré možné kroky k tomu, aby zabránily nabízení, sjednávání, provozování a využívání sexuálních služeb na všech veřejných prostranství?

Petra Jouzová