Na posledním jednání rada města na základě doporučení hodnotící komise rozhodla o obsazení dvou z nich novými obyvateli.

Jak sdělil místostarosta Dačic Miloš Novák, zavedením startovacích bytů chce radnice podpořit mladé páry a mladé rodiny na začátku jejich ekonomické kariéry.

„Přejeme si, aby mladí v našem městě setrvali a neodcházeli do jiných měst. Výhodou startovacích bytů je určitě nižší nájemné," uvedl s tím, že je potěšující zájem o toto bydlení.

Z devatenácti startovacích bytů se jeden nachází v místní části Dolní Němčice a ostatní pak v Bratrské ulici čp. 175 v Dačicích.

V současné době jsou podle místostarosty všechny startovací byty obsazené. „Pokud nájemci dodrží stanovené podmínky, mohou byty využívat po dobu tří let," doplnil.

Mezi podmínky, které musejí splnit uchazeči o pronájem takového bytu, patří, že souhrnný věk partnerů nepřekročil 70 let, nemají vlastnické nebo spoluvlastnické právo k nemovitosti určené pro trvalé bydlení či nemají jinou nájemní smlouvu na byt.

Město Jindřichův Hradec disponuje osmnácti startovacími byty, které se nacházejí v areálu bývalého rybářství pod Jakubem. Z toho dva jsou bezbariérové.

Jak uvedla mluvčí jindřichohradecké radnice Karolína Průšová, byty jsou v současné době plně obsazené. „Jejich obyvatelé mají možnost si nájem, který je na dva roky, prodloužit. A pokud se nějaký byt uvolní, tak jej město nabídne znovu do pronájmu a vybírá se ze zájemců," říká Karolína Průšová s tím, že nájemné je zde snížené.

V minulosti mělo startovací byty pro mladé rodiny i lázeňské město Třeboň. Jak ale uvedla mluvčí třeboňského úřadu Jitka Bednářová, takové byty ve smyslu nájemních bytů pro určitou skupinu obyvatel se specifickými potřebami a nájemní smlouvou na dobu určitou v současné době již město nemá.

„Postupně tato funkce u takto původně určených bytových jednotek pominula. Dnes jsou již s nájemníky původních startovacích bytů uzavírány klasické nájemní smlouvy s možností prodloužení. O změně režimu některých nájemních smluv ve smyslu opětovného zavedení startovacích bytů město v této chvíli neuvažuje," sdělila Jitka Bednářová.