„Již je vše podepsané," potvrdil starosta Dačic Vlastimil Štěpán. Jedná se o vstřícný krok města k tomu, aby se gymnázium nemuselo kvůli úspoře nákladů slučovat se střední školou technickou a obchodní, která sídlí v prostorách kraje. Tak totiž zněl původní návrh kraje na optimalizaci školství. Proti záměru se postavili jak občané Dačicka, kteří sepsali petici, tak i zastupitelé, kteří od začátku deklarovali, že chtějí gymnázium ve městě udržet.
Jak si však starosta Vlastimil Štěpán povzdechl, stát a další „vyšší" instituce šetří a stále více věcí házejí na krk městům a obcím, tedy těm nejníže postaveným.

„Abychom ve městě udrželi katastrální úřad, když se 
v Třeboni rušil, museli jsme snížit nájem. Protože hrozí rušení některých autobusových linek z Dačic do Telče, opět jsme to my, koho bude jejich zachování stát peníze," vypočítává Vlastimil Štěpán.

Například ve Studené vedení obce vyšlo vstříc Policii ČR, aby zde zůstalo zachované oddělení. Policie totiž chtěla ze Studené odejít kvůli vysokému nájmu v prostorách na náměstí, kde sídlila. Jak konstatoval starosta Vítězslav Němec, obec rekonstruovala v nákladu 200 tisíc korun nevyužívaný byt pro školníka v mateřské škole, aby zde mohlo oddělení fungovat.

Obec podle starosty Studené Vítězslava Němce Policii ČR v nových prostorách stanovila nájem na dva tisíce korun měsíčně, zatímco původně platila mnohonásobně víc. „A stejně se po roce a čtvrt z oddělení stala pouze služebna, kde jsou úřední hodiny jen ve středu odpoledne. To bývá ještě řada lidí v práci, takže ani nejdou nějakou stížnost či problém řešit, pokud není zásadní.  Sice ještě máme dohodu, že sem další dva dny v týdnu policisté dojíždějí, ale tady bylo důležité, že měli policisté místní znalost a hned věděli, kam se obrátit. Teď už se dokonce na linku 158 nedovoláte do Hradce, ale do Budějovic. Prostě se to vzdaluje od lidí," doplnil starosta Vítězslav Němec.