Čtveřice, v níž kromě právníka Jana Švarce a překladatele Adama Homsiho figurují i dva jindřichohradečtí novináři Pavel Kofroň a Miroslav Dobeš, tvrdí, že české úřady v jejich kauze selhaly a chtějí proto vyplatit odškodné deset milionů na hlavu. Pátý ze skupiny unesených, tedy vojenský zpravodajec Martin Psík, se k žádosti nepřipojil.
K tomu, jaké důvody je k požadavku vedly, se oba Hradečáci příliš vyjadřovat nechtějí. Jak nastínil jeden z nich, programový ředitel Jindřichohradecké televize (JHTV) Pavel Kofroň, vše je v režii právníka Švarce, který ostatně organizoval i loňskou cestu na Blízký východ. „Je to celé v jeho rukou a já mu v tomto ohledu plně důvěřuji, protože já musím opravdu řešit jiné záležitosti. Jsem ale samozřejmě připravený podat svá svědectví, třeba i při případném soudu," poznamenal.
Ve stejném duchu hovořil i další z hradecké dvojice Miroslav Dobeš.
„Vím, že ta žádost byla podána. Podával ji náš právní zástupce Jan Švarc. To je asi tak vše, co k tomu můžu říct," omezil své vyjádření Miroslav Dobeš.
Žádost o odškodné adresovali čtyři unesení na ministerstvo financí, rozhodovat by o něm nicméně měl resort ministra vnitra.
Zda se k ní postaví kladně, není možné v tuto chvíli předjímat, avšak veřejné mínění na straně žadatelů příliš nestojí. Oslovení čtenáři Jindřichohradeckého deníku, kteří se k této problematice vyjadřovali na facebooku, se vzácně shodují.
Prakticky všechny ohlasy jsou toho názoru, že stát by neměl platit za pochybné dobrodružství, kolem něhož je stále ještě řada otazníků.

Vývoj kauzy unesených v Libanonu. Zdroj: redÚNOS
První zmínka o tom, že se na libanonském území ztratili čeští občané se objevila 20. července loňského roku. To, že mezi zmizelými jsou rovněž dva ředitelé JHTV, bylo sice zřejmé od samého počátku, jejich identita však byla potvrzena až v momentě, kdy je policejní složky oficiálně prohlásily za pohřešované, k čemuž došlo po zhruba týdnu.

MOTIV
Už od samého počátku, ačkoliv žádné oficiální zdroje nepotvrdily, zda se skutečně jedná o únos, se spekulovalo o spojitosti s případem Alího Fajáda. Tento Libanonský obchodník se zbraněmi byl totiž v moci českých úřadů a eminentní zájem o něj měly USA, které požadovaly jeho vydání, neboť jej podezíraly z podpory jihoamerických teroristů.
Jedním z unesených byl totiž Libanoncův právník Jan Švarc.
Okamžitě se rozběhl kolotoč pátrání i vyjednávání. Na Blízký východ zamířili diplomaté i elitní policisté včetně tehdejšího ředitele Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Roberta Šlachty. Po dlouhé měsíce se ale zdálo, že vše uvízlo na mrtvém bodě.

NÁVRAT
Teorie o propojení únosců s Alí Fajádem se nakonec ukázala jako opodstatněná. Zlom přišel až 1. února letošního roku, kdy jako blesk z čistého nebe přišla zpráva, kterou už nikdo nečekal. Všichni unesení jsou na svobodě, živí a zdraví. Jak později vyšlo najevo, jejich propuštění bylo výměnou za nevydání libanonského překupníka ke stíhání do Spojených států. Do vlasti se pětice unesených včetně dvou hradeckých televizáků vrátila o tři dny později. Do Libanonu zároveň odletěl Alí Fajád.
Krátce po svém návratu poskytl Miroslav Dobeš exkluzivní rozhovor Jindřichohradeckému deníku. „Já jsem hlavně strašně šťastný, že jsem se vrátil ke své rodině. Jak jsem ale už říkal, tak stále cítím nesmírné psychické vyčerpání a všechno se mi pořád vrací. Mám stavy, kdy každé ráno, když se vzbudím a vedle sebe mám své děti, tak než se úplně proberu, mám pocit, že jsem stále ještě tam," uvedl v něm mimo jiné. Zároveň odmítl spekulace, jež občas probleskovaly na veřejnost, tedy že celý únos byl fingovaný a pět Čechů bylo po celou dobu v Libanonu hosty. On i jeho televizní kolega za dobu svého věznění zhubli desítky kilogramů. Miroslav Dobeš navíc podotkl, že se potýká s nemalými psychickými problémy.

OTAZNÍKY
Celou kauzu ale ještě stále halí řada nejasností. Nezodpovězena zůstává například úloha Martina Psíka, vojenského zpravodajce, který se výpravy rovněž účastnil. Ministerstvo obrany uvedlo, že jeho mise souvisela s únosem dalšího Čecha, který se ztratil v Libyi. Na povrch rovněž vyplulo, že i sám Alí Fajád je údajně agentem libanonské tajné služby. Dodnes tak není jasné, zda měl únos ryze kriminální pozadí, či se jednalo o vysokou hru zpravodajských důstojníků.

ODŠKODNĚNÍ
Desetimilionové odškodné, které nyní čtyři z pěti unesených žádají, má prý kompenzovat újmu, která se jim stala v důsledku nesprávného úředního postupu českých orgánů. V žádosti například poukazují na to, že k únosu vůbec nemuselo dojít. V žádosti narážejí mimo jiné na špatnou spolupráci českých rozvědek. Ta civilní prý měla jasné indicie, že se chystá odvetná akce za Fajádovo uvěznění.