Rekonstrukce tereziánských kasáren na nový městský úřad je v plném proudu, a proto se vedení radnice rozhodlo začít realizovat prodej současných budov městského úřadu.

Peníze z prodeje původně plánovali radní města použít na zmíněnou rekonstrukci kasáren, na kterou se jim však podařilo získat dotace. Od plánovaného prodeje ale nechtějí ustoupit. „Chtěli bychom udržet historické objekty, jako je Beseda. Budovy kláštera a na náměstí získalo město později,“ uvedl starosta Jan Váňa s tím, že získané prostředky použijí právě na rekonstrukci Besedy. V té by mělo vzniknout kulturní centrum nejen pro Třeboňáky, ale také pro lidi z okolí.

„Původně jsme jednali s ředitelem státního archivu o prostorách v bývalých kasárnách. Tam se ale ukázalo, že prostory nejsou vhodné pro malou nosnost stropů,“ vysvětlil Váňa.

Objekt kláštera je navíc spojený prostorami nad Budějovickou bránou přímo s archivem, proto má ministerstvo vnitra podle Váni eminentní zájem na jeho odkoupení.

V klášteře v současné době působí část městského úřadu, ale jsou zde také byty s nájemníky. Pro ně by se podle starosty nic nezměnilo, byli by dál v nájmu. Ministerstvo vnitra by převzalo všechny závazky města.
„Jsme rádi, že se tato možnost nabízí, protože materiálů stále přibývá a nemáme už na ně místo. I jako Třeboňačka budu radši, když tam bude archiv, protože bude zajištěná údržba objektu, než aby se to prodalo někomu jinému,“ vysvětlila archivářka Blanka Kociánová.

„Vzhledem k tomu, že je Augustiniánský klášter národní kulturní památkou, museli jsme jej podle zákona napřed nabídnout ministerstvu kultury, a pokud nebude z této strany o objekt zájem, nabídne jej ministerstvo dalším státním institucím,“ vysvětlil současnou situaci starosta města Jan Váňa.

Dodal však, že je předpoklad, že zájmu ministerstva vnitra o zakoupení kláštera pro potřeby Státního oblastního archivu v Třeboni nebude stát nic v cestě. V tom případě by podle něj ještě letos podepsali smlouvu a dostali první finanční zálohu.

Město zaplatilo v minulých letech za objekt kláštera kolem 18 milionů korun, nyní by za prodej mohlo získat až kolem 50 milionů. Částka je zatím orientační, protože zástupci města čekají na zpracování znaleckého posudku, který se bude odvíjet od ceny v místě a čase obvyklém.