Zastupitelé ale neschválili změnu územního plánu, která by byla pro tento projekt nutná.

Starosta Jiří Krupička vysvětlil, že důvodů, proč zastupitelé nakonec neschválili změnu územního plánu, která by umožnila výstavbu výrobní haly, bylo několik. „Zajímali jsme se pochopitelně a zejména o dvě základní věci, zda firma bude mít sídlo na území Stráže nad Nežárkou, protože toto kritérium má zásadní vliv na příliv financí do rozpočtu města, ale odpověď byla ne,“ uvedl s tím, že se vedení města dotazovalo také na to, kolik pracovních míst bude pro místní obyvatelstvo.

Ilustrační foto
Obce, hasiči, zdravotníci nebo sportovci dostanou 144 milionů

„Odpověď zněla, že v celé dvouhektarové hale bude asi 100 až 120 pracovních míst pro lidi s technickým vzděláním. Kolik by se tam dokázalo prosadit našich obyvatel, nechtěl jednatel developerské firmy odhadovat, ale každopádně počítal s tím, že pro první rozběh výroby by si firma dovezla převážně svoje zaměstnance,“ upozornil.

Naproti tomu jednatel společnosti CSPP Tomáš Honsnejman vysvětlil, že Stráž splňovala většinu parametrů, které hledali. „Přišla nám vhodná i proto, že v této lokalitě podobný průmysl není. Záměr byl spojen se sektorem automobilového průmyslu. Díky této jedinečnosti by firma mohla uspokojit poptávku pracovní síly, což v lokalitách, které jsou již etablované a je v nich řada podobných firem, naráží na vyčerpanost pracovní síly,“ nastínil s tím, že jako výhodu jeho společnost viděla i dobrou dostupnost, kdy není nutné napojení na dálniční síť. „Navíc jsme dokázali identifikovat i vhodné pozemky a nasmlouvat je,“ doplnil jednatel Tomáš Honsnejman.

Podle starosty ale Zástupce developerské společnosti nebyl na jednání zastupitelstva schopen seznámit je s výrobním programem budoucí fabriky, informoval pouze o tom, že se jedná o komponenty pro automobilový průmysl. „Zda by se jednalo o strojní obrábění nebo lisování plechů případně plastů, montovnu, či jinou podobnou činnost, jsme se nedozvěděli, podotkl Jiří Krupička.

Radouňka Na Kopečku. Ilustrační foto.
Radouňku čekají dopravní problémy

Hala měla vyrůst na ploše 20 tisíc metrů čtverečních a výhledově by přibyla další hala o stejné velikosti. Celý areál pak měl podle informací starosty zabrat přibližně 16 hektarů kvalitní zemědělské půdy. Kdo by měl být investorem ale jednatel developerské firmy neprozradil. Důležitá je ale lokalita poblíž hranic s Rakouskem.

Dalším důvodem, proč Strážští nakonec novou halu odmítli, byl i nulový přínos z hlediska ubytování a stravování pracovníků, což by si opět firma řešila v rámci svého areálu. „Další naší připomínkou bylo, že vyšší územní plán s variantou využití tohoto ekologicky cenného území nepočítá, přesněji řečeno jej vylučuje,“ upozornil starosta na další úskalí a dodal, že rovněž zastupitelé poukázali na množství dnes již opuštěných provozoven v katastru města, například poloprázdné dílny v areálu bývalého zemědělského družstva, které rovněž zabírají zemědělskou půdu a zatím pouze chátrají, nebo prostory bývalého výrobního družstva JAS. „Tam následovala celkem logická odpověď, že tyto prostory jsou pro tento způsob podnikání nevhodné,“ doplnil.

Projekt nepočítal také s tím, že se nachází v ochranném pásmu vodního zdroje – studny. „A ty, ačkoliv momentálně nejsou městem využívány, mohou mít do budoucna vzhledem k nastávajícím komplikacím s vodou, přímo strategický charakter,“ podtrhl Jiří Krupička a dodal, že Stráž již jednu ekologickou zátěž má, a to skládku.
Tomáš Honsnejman sdělil, že v této lokalitě další možnosti již jeho společnost hledat nebude. „V tuto chvíli to vypadá, že zřejmě ne. Budeme se snažit ty parametry identifikovat jinde. Budeme se věnovat výseči jihozápadních Čech, je hodně široká, od plzeňské dálnice po Vysočinu. Stále tedy jižní Čechy zůstávají ve hře,“ uzavřel.