O možnosti nákupu represivního radaru, který by městu umožnil vybírat pokuty za rychlou jízdu, se v Jindřichově Hradci mluví již téměř rok. Zastupitelé dokonce v rozpočtu schválili částku ve výši 1,2 milionu korun na jeho nákup. Nyní ale těmto plánům alespoň na nějaký čas odzvonilo a hradečtí strážníci v nejbližší době rychle jedoucí řidiče postihovat nebudou.

„Zatím jsme od toho ustoupili, protože legislativa se teprve připravuje a ministerstvo vnitra ani ministerstvo dopravy neví, jak bude návrh vlastně vypadat. Neradi bychom koupili radar, abychom za půl roku zjistili, že nám není k ničemu a můžeme jej maximálně tak půjčovat dopravní policii," vysvětlil změnu stanoviska starostaStanislav Mrvka.

Neznamená to však, že by město na řešení nepřiměřené rychlosti v ulicích Hradce rezignovalo. Jen se o to podle místostarostyBohumila Komínkapokusí jiným způsobem. „Zakoupíme šest klasických informativních měřičů rychlosti a pevně je umístíme na některé vybrané komunikace, které se nám z měření, jež máme nyní k dispozici, ukázaly jako kritické," informoval místostarosta.

Tato posila tak doplní flotilu čtyř radarů, které dnes rotují na třinácti místech nejen ve městě, ale i v místních částech. To je ostatně lepší řešení i podle obyvatel města. V anketě, v níž se je na tuto problematiku dotazoval Jindřichohradecký deník letos v dubnu, se čtyři z pěti respondentů vyslovili proti tomu, aby městská policie měla represivní radar k dispozici.

„Strážníci by měli spíš dbát na pořádek ve městě a nevěnovat se jen botičkám, ale třeba i pejskařům, aby po sobě lépe uklízeli. Chtějí si jen na sebe vydělat, aby je nezrušili. Radary bych nechal státní policii," vyjádřil se v dubnové anketě například HradečákVladimír Zádrapa.

Jak však upozornil místostarostaBohumil Komínek, město ještě myšlenku nákupu radaru zcela neopustilo. Spíše se dá hovořit o jejím odložení. „Uvidíme v budoucnu. Je možné, že třeba už v příštím roce budeme vědět, zda městská policie může měřit," podotkl místostarosta a dodal, že definitivně se město rozloučilo jen s myšlenkou stacionárního radaru, který by byl mimo jiné i přímo napojen na policii.

V úvahu by připadalo spíše mobilní zařízení pro úsekové měření, které by strážníci mohli využívat v terénu. To je ostatně i levnější alternativou a jeho pořízení by namísto 1,2 milionu korun za stacionární radar včetně softwaru a všech připojení vyšlo zhruba na polovinu.

Za šest nových informativních měřičů pak Jindřichův Hradec plánuje vydat zhruba 300 tisíc korun. Umístěné budou zejména ve frekventovaných okrajových částech města, na výpadovkách a v místních částech.