„Je to další z důležitých městských symbolů podtrhujících suverenitu a reprezentaci města," komentoval novinku starosta Jiří Krupička. Vysvětlil, že Stráž nad Nežárkou disponuje starobylým, vydrženým znakem města.

„Ten město převzalo od svých zakladatelů, pánů ze Stráže," doplnil. Symbol je prezentován jako modrá pětilistá růže se zlatým středem a zelenými kališními lístky na zlatém štítě.

„Tento znak se stal jediným a základním prvkem návrhu městské vlajky, který zpracovala firma Alerion z Brna, jež se dlouhodobě zabývá městskou symbolikou z nejrůznějších pohledů a fází od návrhu až po realizaci," vypověděl starosta. Strážský návrh posoudili a schválili Karel Maráz, který působí jako historik a heraldik na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně, a heraldická komise poslanecké sněmovny.

„Celý následující rok bude využit k tomu, aby město nechalo zpracovat konečnou podobu vlajky, uvážlivě vybralo zhotovitele a nakonec vlajku představilo všem občanům," objasnil Jiří Krupička další postup.

Podle starosty má Stráž nad Nežárkou jeden z nejkrásnějších znaků. „Honosnou růži odkazující na slávu pánů ze Stráže, jednu z nejkrásnějších květin vůbec a jedno z nejvznosnějších heraldických znamení hned po lilii, kterou používali královské rody. Proč tedy tento překrásný symbol nepoužívat a nemít jej na očích častěji," míní.

Vlajka nebo prapor?

vlajka - obecně zpravidla různobarevný kus látky nejčastěji obdélníkového nebo čtvercového tvaru nebo jinak pevně stanoveného tvaru a poměru stran, který symbolizuje nějakou organizaci, typicky stát, obec, město apod. Vlajka se nejčastěji umisťuje ve vodorovné poloze a je připevněna k tyči nebo stožáru pomocí lanka.

prapor - obdoba vlajky, liší se však způsobem vyvěšení, je vždy k žerdi přichycen napevno

Petra Lejtnarová