Kriminalisté ho viní z toho, že během dvou srpnových dní vyrobil v počítačové učebně školy zhruba dvacet falešných stokorunových a dvousetkorunových bankovek. Padělky vylepšil nalepením hliníkového proužku a vydával  je za pravé peníze. Platil jimi v rychlých občerstveních, bistrech a supermarketech. Nejprve na Jindřichohradecku, později i na ostatních místech kraje. Sám však pochází z jiné části republiky.

Deníku to potvrdil vedoucí vnějších vztahů a komunikace Jihočeské univerzity Jiří Váňa. Bližší informace však prozatím uvést nechtěl. „Podle oficiálních informací Policie České republiky probíhá 
v současné době trestní stíhání, nebudeme se proto k této záležitosti vyjadřovat," řekl včera Váňa. Krajský policejní mluvčí Jiří Matzner uvedl, že kriminalisté sledovali pachatele několik týdnů. Osudnou se mu prý stala přehlédnutá drobnost na papíře z tiskárny.

Padělatelé na jihu Čech„Při své obezřetné činnosti zapomněl na technický pokrok. Některé moderní multifunkční přístroje se nenápadným způsobem takzvaně autorizují na vytištěných stranách," zmínil Jiří Matzner. Když pak kriminalisté do vyšetřování zapojili soudního znalce, zjistili dokonce konkrétní přístroj a jeho přesné umístění. Policejní mluvčí dodal, že na dopadení pachatele se výrazně podíleli i zaměstnanci školy. „Díky technice a precizní práci jsou důkazní prostředky proti obviněnému neprůstřelné," zdůraznil Jiří Matzner.

Mladík údajně u výslechu přiznal, že padělal kvůli nedostatku peněz. O jeho vině 
a trestu rozhodne až soud. Podle trestního zákoníku mu za závažný zločin padělání 
a pozměnění peněz hrozí nepodmíněný trest odnětí svobody od tří do osmi let.