Na třeboňském gymnáziu sílí protesty proti jmenování Vítězslavy Baborové (KSČM) krajskou radní pro školství a kulturu. Podporuje je i petice s více než čtyřmi tisíci podpisů.

Jeden z iniciátorů protestu, student Dominik Hořejší, ve svém prohlášení zmínil, že je skandální, aby členka totalitní strany vedla resort školství, který se přímo zasazuje
o vzdělání, a tím i budoucnost národa. Zároveň včera Deníku potvrdil, že se třeboňští studenti chystají prohlášení odeslat jihočeskému hejtmanovi Jiřímu Zimolovi, jenž je zároveň lídrem ČSSD. Tedy strany, která s komunisty uzavřela smlouvu o koaliční spolupráci na řízení kraje 
v příštích čtyřech letech.

„Do čtvrtka dáváme panu hejtmanovi čas, aby k naší výzvě obsadit post radního nekomunistickým zastupitelem zaujal stanovisko," řekl Dominik Hořejší. „Pokud zůstane resort nadále obsazen kandidátem KSČM, jsme připraveni zorganizovat v sobotu odpoledne na budějovickém náměstí demonstraci," doplnil.
Třeboňští gymnazisté zároveň rozesílají studentům a kantorům z ostatních jihočeských škol žádost o podporu. „Zatím ji máme jistou z Gymnázia Pierra de Coubertina 
v Táboře, přidají se k nám zřejmě i studenti z píseckého gymnázia," řekl Dominik Hořejší.

Proti jmenování Vítězslavy Baborové krajskou radní pro školství a kulturu protestují lidé i peticí, kterou inicioval učitel Martin Rosocha z Třeboně. V tuto chvíli má již přes čtyři tisíce podpisů.

Baborová Vítězslava Mgr.Vítězslava Baborová už po ustavujícím zasedání krajského zastupitelstva, které ji do funkce oficiálně uvedlo, přiznala, že ji zmíněná petice trochu ubíjí. „Jde o přirozený způsob vyjadřování názorů lidí, ale od mých cílů mě nejrůznější protesty neodradí," řekla.

„Trochu se divím, že se tímto způsobem vyjadřují třeba 
i mladí lidé, kteří si dobu před rokem 1989 nepamatují. Nerada bych, aby právě mladí byli k podobným akcím zneužíváni," doplnila Vítězslava Baborová.

Proti KSČM protestuje i rektor, bojí se návratu ideologie

Hejtman Jiří Zimola ve svém dřívějším prohlášení uvedl, že Vítězslava Baborová musí nyní přesvědčit ředitele škol a učitele o své kompetentnosti. „Je ale třeba dát jí pár týdnů čas na hájení," dodal.

Ačkoli nová krajská radní tvrdí, že protest je pouze aktivitou mladých lidí, petici podpořil i pětapadesátiletý rektor Jihočeské univerzity Libor Grubhoffer. Ten se pro to rozhodl spontánně. „Špatně snáším atmosféru ve společnosti, která vedla až k letošnímu výsledku voleb. Velmi mě to mrzí, protože KSČM považuji za nedemokratickou stranu se zločineckou minulostí, a obávám se návratu této ideologie, pokud jí budeme dávat více prostoru v samosprávě," vysvětlil včera redakci Deníku.

České školství se navíc podle něj nyní nachází v obrovských problémech a je důležité, kdo o něm bude rozhodovat. „Nedovedu si představit, že bude resort řídit členka komunistické strany a současně naplňovat demokratické principy výchovy i program své strany," doplnil. Pokud se v Českých Budějovicích uskuteční plánovaná demonstrace, rektor se jí rozhodně zúčastní.

Proti obsazení resortu školství a kultury zástupcem komunistické strany protestuje také nově zvolený senátor 
za Českobudějovicko a Třeboňsko a ředitel Jihočeského divadla Jiří Šesták. „Prohlášení komunistů, že je třeba posvítit si na soukromé a církevní školy a pomocí legislativy je okleštit, je nanejvýše varující. Vždyť například českobudějovické Biskupské gymnázium Jana Nepomuka Neumanna patří mezi deset nejlepších škol v republice," uvádí na svém webu. Svěření oblasti školství zástupcům KSČM považuje za krajně nevhodné a pobuřující i na základě historické zkušenosti.

Petice, jejímž iniciátorem je Martin Rosocha, se podepisuje v aule třeboňského gymnázia. Studenti ale k akci vytvořili také webové stránky a na sociální síti Facebook ohlašují stávkovou pohotovost. Pokud hejtman nezmění stanovisko, chystají na sobotu 17. listopadu, tedy výročí sametové revoluce, demonstraci v Českých Budějovicích.