Osmý ročník soutěže v poskytování první pomoci se konal včera na Střední zdravotnické škole v Jindřichově Hradci.„Hlavním cílem této akce není tolik soutěžit, jako spíše poskytnout studentům možnost otestovat si reakce a schopnosti v daných krizových situacích," uvedla zástupkyně ředitele Běla Picková.

Školního kola se zúčastnilo deset tříčlenných družstev složených ze studentů a studentek 1. ročníku oboru Zdravotnický asistent a 2. ročníku oboru Sociální péče.

Na pěti stanovištích pro ně byly vytvořeny modelové situace, při kterých je nutný zásah zdravotníků. Na každém stanovišti byli přítomni hodnotitelé z řad pedagogů, zdravotníků ze záchranné služby, ale také dřívějších absolventů školy.

„Dělá nám radost, že i naši bývalí studenti se vracejí a pomáhají," řekla hlavní koordinátorka celého projektu Naděžda Kalábová. „Jsme také rádi, že se našli sponzoři, kteří nám pomohli celou akci zafinancovat," dodala.

Letošní novinou bylo spojení každého stanoviště s dispečerem záchranné služby prostřednictvím telefonního propojení nainstalovaného pro tyto účely ve škole.

Petra Jouzová