Největší studentský festival. Takový je Budějovický majáles. Každoročně se do něj totiž zapojí zhruba stovka studentů. Jeho letošní 16. ročník se v krajském městě uskuteční od 19. do 24. května a také letos slibuje bohatý, netradiční program.

Sára Lučanová, ředitelka Budějovického majálesu, uvedla, že se návštěvníci letos mohou těšit na stovku akcí. „Letos jsme se hodně zaměřili na alternativní scény,“ prozradila ředitelka festivalu a pokračovala: „Letos beru za náš největší úspěch prostory, které se nám podařilo získat. Část programu se bude odehrávat v Žižkových kasárnách, dalším velmi zajímavým prostorem je střecha Heaven gymu nebo Rabštejnská věž,“ dodala s tím, že v rukávu mají ještě jedno eso. „To si ale necháme až jako úplnou třešničku,“ nechtěla Sára Lučanová prozradit více.

Přijít na své si přitom dle jejích slov mají nejen studenti. „My jsme rádi, že se nám daří některé ty body programu koncipovat tak, že nejsou jen pro tu naší primární skupinu, studenty. Máme dětská středeční odpoledne, děláme přednášky. Jedna z nich, věnovaná kulturním prostorům ve městě a nerealizovaným projektům, se uskuteční právě v Žižkových kasárnách,“ doplnila ředitelka multižánrového festivalu.

Chybět nebude ani celotýdenní hra, jíž budou studenti získávat body pro svou školu a uchazeče o trůn krále Budějovického majálesu. Ta je letos vyžene do ulic. Jak uvedl Jakub Raus, mluvčí Budějovického majálesu, stane se tak v rámci Keškování. „Hra má představovat, jak už název napovídá, propojení klasického geocachingu s prostředím Českých Budějovic i akcemi samotného majálesu,“ uvedl Jakub Raus.

„Do města budou vypouštěny kešky, k jejichž nalezení dostanou soutěžící určitou indicii, která prověří jejich znalost historie i prostředí celého města,“ přiblížil podstatu soutěže. Dodal, že v kešce pak bude na nálezce čekat kód, který po zadání do systému přinese další body jeho favoritovi.