„Na konci roku jsme se několikrát sešli s vedením města, abychom společně řešili situaci ohledně naší techniky," řekl zástupce vedoucího suchdolských hasičů Ondřej Vajo.

Prvním krokem, na němž se zúčastněné strany shodly, je podání žádosti ze strany města o dotaci ve výši jednoho milionu korun na pořízeni nové cisterny. „Tato dotace by měla být čerpána z prostředků vypsaných na reprodukci požární techniky u jednotek sborů dobrovolných hasičů," doplnil.

Jeho slova potvrzuje i suchdolský starosta Pavel Mráček. „Žádost o dotaci bychom chtěli podat ještě do dubna. To, že se zasazujeme o tuto dotaci, ale neznamená, že by se tady jednalo o nějakou krizovou situaci," vysvětlil starosta. Dodal, že stav techniky suchdolské hasičské jednotky je i podle vyjádření techniků z krajského ředitelství dobrý a zcela standardní.

„Na podzim byla provedena kontrola vybavení, kdy nám povolaní technici z Českých Budějovic potvrdili, že složení techniky užívané našimi hasiči odpovídá platné legislativě a technický stav vozidel nijak neohrožuje akceschopnost jednotky," poznamenal Pavel Mráček s tím, že i přesto chce vedení města situaci kolem místních hasičů stále zlepšovat.

Vedeni jednotky přišlo také s návrhem zredukovat počet výjezdových automobilu ze čtyř na dva. Podle něj by nynější vozidla RZA a Cas 25 Š706 mohl nahradit vůz Iveco Daily s nádrži na vodu do 1000 litrů a s vysokotlakým hašením.

„Do tohoto automobilu by bylo umístěno vše z původního vozu RZA a další vybaveni, které máme mimo automobil," uvedl Ondřej Vajo.

Dodal, že navíc vůz Iveco pojme kromě řidiče ještě pět hasičů, což by byla další úspora. „Jedná se například o to, že k výjezdům na dopravní nehody na místo zásahu musí v současné době vždy vůz RZA doplněn ještě cisternou," vysvětlil Vajo.

Petra Jouzová