Jak uvedl místostarosta Třeboně Zdeněk Mráz, práce by měly být zahájeny a zároveň také provedeny do konce července. Radní proto nyní schválili rozpočtové opatření, díky kterému bude možné rekonstrukci provést.

„V tuto chvíli nám v jiných ohledech nepříjemné sucho napomáhá k tomu, že můžeme tento rybník opravit. Za normálních okolností se nachází v kaskádě a po vylovení se znovu napouští. Díky současné nízké hladině vody ale bude oprava poškozené hráze možná," vypověděl místostarosta.

Opravovat by se měla návodní strana hráze, která je již delší dobu ve špatném stavu. „Je již silně podemletá a dlouhodobě je poškozována průsaky vody," říká Zdeněk Mráz.

Podle jeho informací by v případě, že by se k rekonstrukci nepřistoupilo a naopak by pokračovalo ztenčování tělesa hráze, mohlo hrozit dokonce i vyvrácení několika dubů.

Radní města na tyto práce rozpočtovým opatřením vyčlenili 150 tisíc korun. V této částce hlavní položku tvoří materiál, kterým bude kámen, a dojde zde ke zpevnění celé hráze. Rekonstrukci provede třeboňské Rybářství, které je nájemcem městských rybníků.

Petra Lejtnarová