VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Svůj televizní večer prý obrečela

České Budějovice – Již v pondělí večer se představili první Jihočeši v zábavné televizní show televize Prima o vaření, Prostřeno. V pořadu se každý týden utká pět soutěžících ze stejného kraje a každý z nich vaří pro své konkurenty menu.

28.4.2010
SDÍLEJ:

Barbora Halámková.Foto: TV Prima

Ti ho poté obodují a finanční odměnu si odnese kuchař, který nasbírá nejvíce bodů. Tento týden padla karta na jižní Čechy, a tak se mezi soutěžící zařadila i čtyřiadvacetiletá studentka Jihočeské univerzity a rodačka z krajského města Barbora Halámková.

Co vás přimělo přihlásit se do podobné soutěže?
S mamkou jsme viděly v televizi upoutávky na pořad a já jsem prohlásila, že pozvat lidi k sobě domů a něco jim uvařit dokáže každý. Mamka mi na to odpověděla, no tak se přihlas a ukaž, jestli to dokážeš. A tak jsem se přihlásila. Řekla jsem si, že to určitě zvládnu, poznám nové lidi, zažiji spoustu srandy a navíc ta lákavá výhra! Byl to vlastně takový hec mezi mnou a mamkou.

Jaké bylo natáčení?
Na začátku jsem byla hodně nervózní z kamery a prostředí. Člověk si musí dávat pozor na pusu, aby neřekl něco nevhodného. Hodně jsem se přeříkávala, například jsem řekla, že přidám polévku do zeleniny místo obráceně. Když jsem to měla zopakovat správně, povedlo se mi to až na počtvrté. Po počátečním oťukání jsem zjistila, jak takové natáčení vlastně funguje, a rychle si zvykla. Myslím, že spolu s ostatními jsme se dobře vžili do našich rolí.

Čím jste pohostila ostatní soutěžící?
Jako předkrm jsem podávala sýrovo - šunkové rolky plněné wasabi křenem. Dále jsem uvařila vločkovou polévku a jako hlavní chod pečená kuřecí stehna, jablka plněná brusinkami a brambory ve slupce s bylinkovým máslem. Mou sladkou tečkou byly palačinky s horkými malinami, vanilkovou zmrzlinou a šlehačkou. Menu mi navrhla mamka, zkoušela jsem si ho společně s ní uvařit na čas ještě před soutěží. Já jsem v kuchyni teprve začátečník, takže jsem byla za pomoc vděčná.

A jak vašim hostům chutnalo?
Byla jsem ten den strašně nervózní a zažívala velký psychický tlak, ale jsem se svým výkonem spokojená. Ostatním soutěžícím chutnalo, i když k mému výkonu samozřejmě měli nějaké připomínky. Ale s tím jsem počítala. Například v předkrmu by někdo ocenil méně křenu, jiný zase více a plněná jablka vyvolávala různé reakce. Z vločkové polévky byli všichni překvapení, ale chutnala jim. Stejně jako dezert, který je velmi oblíbený. Nemám nikomu za zlé, že soutěžícím něco nechutnalo, každý máme jiné chutě a nelze uspokojit všechny.

Jaké byly vztahy mezi soutěžícími, projevovala se rivalita?
V soutěžích tohoto typu jde vlastně o uměle vytvořené vztahy, které většinou nemají dlouhého trvání. Každý z nás tam byl sám za sebe, někdo se choval přátelsky, ale za zády třeba pomlouval. Všichni jsme si museli vybrat, jakou taktiku zvolíme.

A jakou jste zvolila vy?
Původně jsem do toho šla s tím, že budu potvora. Každému dám jenom jeden bod a tím celou soutěž vyhraji. Ale když jsem první večer poznala ostatní, tak mi to najednou přišlo strašně nefér, a tak jsem nakonec bodovala podle toho, jak mi chutnalo a jak se celý večer povedl. Doufám, že také ostatní pochopili, že je to jen hra, a byli ve svém hodnocení spravedliví.

Šlo vám především o peníze, nebo o něco jiného?
Do soutěže jsem šla s tím, že chci dokázat něco sama sobě. Každému, včetně mě, šlo o peníze. Ale u mě se po třetím dni, kdy jsem vařila já a byla jsem po šíleném stresu, všechno zlomilo. Ten večer jsem dokonce i obrečela, protože nervy opravdu zapracovaly. Přestalo mi jít o peníze a rozhodla jsem se hlavně si to užít a něco se naučit. Je to pro mě velká zkušenost do života a jsem šťastná, že jsem si to prošla.

To už jste nechtěla vyhrát?
Když se mě poslední den ptali, komu bych přála výhru, tak jsem odpověděla, že všichni jsme vítězové. Všichni jsme zvládli uvařit ostatním a prožít s nimi příjemný večer. Něco se povedlo více, něco méně, ale tímhle jsme to všichni vyhráli. Pro mě osobně byla největší výhrou slova mé mamky. Když se vrátila domů, já zrovna měla po svém večeru, klepala jsem se jako ratlík a trápila se myšlenkami, zda jsem to zvládla či ne. Ona ke mně přišla a řekla mi, že je na mě pyšná. Že jsem to zvládla a že jsem dobrá.

To maminka vás naučila vařit?
No, já si ve vaření ještě moc nevěřím. Mamka je skvělá kuchařka, já jí ráda pomáhám a učím se od ní, ale bojím se, že něco zkazím. Když není mamka doma, tak vařím z kuchařek, máme jich doma asi padesát. Mnohem raději mám pečení, cítím se v něm jistější. Na Vánoce pečeme 21 druhů cukroví a týdně minimálně dvě buchty. Ale doufám, že i dobře vařit se časem naučím, když se vdávala mamka, také nic neuměla. A dneska je hotový šéfkuchař!

Co máte nejraději na talíři?
Nejradši mám kachnu s knedlíkem a červeným zelím nebo knedlíky plněné uzeným masem. Mám ráda českou klasiku, řízky, karbanátky a staročeská jídla. Naopak nemusím králíka, smetanové omáčky, tlusté maso, krémové polívky, koprovky, křenovku a houby. Jsem dost vybíravá.

A co byste si vybrala z menu soutěžících, u koho vám chutnalo nejvíce?
Určitě u Hanky, která podávala kapra obalovaného v těstíčku s ořechy. Měla připravené hezké filety, takže neměl ani moc kostí. Řekla bych, že večer u Hanky se opravdu povedl.

A co ostatní večery?
Člověk, který vaří, je vždy hodně vystresovaný a do toho ještě musí bavit ostatní, takže o to je to těžší. Ale musím říct, že jsem se pobavila všude. Někde jsme zpívali, jinde hráli různé hry. Vojta, náš jediný mužský soutěžící, nás přivítal chlebem a solí. Každý dostal celý bochník chleba a kilovku soli. Pak jsme jeli do Hoštic na králíka. Celý večer padaly hlášky ze Slunce, sena. Smíchy mi až tekly slzy, v Hošticích jsme se zasmáli nejvíc.

Autor: Lucie Šandová

28.4.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Administrativa - Administrativa Úředník ve skladu 15 000 Kč

Úředníci ve skladech Expedient. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Práce s počítačem. Pracoviště: Hb beton s.r.o., 377 01 Jindřichův Hradec 1. Informace: Karel Houška, +420 384 327 100.

Gastronomie - Gastronomie Barman, výčepní 18 000 Kč

Barmani barman, barmanka. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 18000 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: vyučení v oboru, praxe vítána; NJ výhodou; pracovní poměr na dobu určitou 1 rok s možností prodloužení; pracovní doba turnusová - odpolední a noční směny, práce o víkendech i svátcích; hrubá mzda 18000,- Kč + prémie, placené přesčasy,vídendy a svátky;. Pracoviště: Admiral global betting a.s. - 001, třída Čsl. legií, č.p. 348, 378 10 České Velenice. Informace: Eliška Balašková, +420 602 134 556.

Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 20 000 Kč

Prodavači potravinářského zboží zástupce/kyně vedoucí/ho prodejny maso-uzeniny. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 23000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: KONTAKT E-MAILEM NEBO TELEFONICKY, Požadujeme: , min. vzdělání vyučen; samostatnost; spolehlivost; flexibilita; zkušenost s vedením kolektivu výhodou; příjemné vystupování; potravinářský průkaz;, Nabízíme: , dlouhodobou perspektivu v prosperující společnosti; možnost profesního růstu; vstupní zaškolení; nevyučené v oboru zaučíme; přátelský kolektiv; nástup možný ihned;, Náplň práce: , vedení kolektivu prodejny; vedení administrativy prodejny; objednávání zboží; odpovědnost za chod prodejny; příprava zboží k prodeji; prodej a nabídka zboží; obsluha zákazníků; spolupráce s vedením firmy, Stravenky; bonusy; neděle zavřené. Pracoviště: Zeman maso-uzeniny, a.s. - 001 - třeboň, U Francouzů, č.p. 1181, 379 01 Třeboň. Informace: Josef Hrubý, +420 733 698 361.

Výroba - Ostatní pomocní pracovníci ve výrobě ostatní 12 200 Kč

Ostatní pomocní pracovníci ve výrobě ostatní pomocní pracovníci ve výrobě. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12200 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: KONTAKT POUZE TELEFONICKY !!!, - pomocné práce ve výrobě. Pracoviště: Bohemia regent spol. s r.o., Trocnovské nám., č.p. 124, 379 01 Třeboň. Informace: Monika Jirsová, +420 725 741 589.


Bertiny lázně v Třeboni.

Třeboň plánuje opravy bazénu v Bertiných lázních. Už v září

Lázně Aurora. Ilustrační foto.

Slatinné lázně Třeboň bude řídit Vilém Kahoun

Zastavení na zastávce Kvilda

Kvilda - Pozvánka na otevření kulturního magazínu umístěného na autobusové zastávce U Krámu na Horské Kvildě. Koná se ve středu 22. srpna od 18 hodin.

Darujte svým věcem nový život

Jarošov nad Nežárkou - V rámci blížícího se Kabelkového veletrhu věnovali kabelky například pan Jiří Kouba z Jarošova nebo paní Jaroslava Tunková z Matějovce.

Na výživném pro syna v Rakousku dluží 318 tisíc

Jindřichohradecko, Rakousko – O zapomnětlivém otci, který vůbec neplnil vyživovací povinnost směrem k nezletilému synovi bydlícímu u své matky v Rakousku, informovala jindřichohradecká policejní mluvčí Hana Millerová.

Státu připadla odúmrť v Lásenici

Jindřichův Hradec, Lásenice – Pracovníci Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) v Jindřichově Hradci při lustraci evidence v katastru nemovitostí objevili v katastrálním území Lásenice také pozemky, které byly stále vedeny na původní majitelku, ač žena podle dostupných údajů zemřela už v roce 1978.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT