VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Svůj televizní večer prý obrečela

České Budějovice – Již v pondělí večer se představili první Jihočeši v zábavné televizní show televize Prima o vaření, Prostřeno. V pořadu se každý týden utká pět soutěžících ze stejného kraje a každý z nich vaří pro své konkurenty menu.

28.4.2010
SDÍLEJ:

Barbora Halámková.Foto: TV Prima

Ti ho poté obodují a finanční odměnu si odnese kuchař, který nasbírá nejvíce bodů. Tento týden padla karta na jižní Čechy, a tak se mezi soutěžící zařadila i čtyřiadvacetiletá studentka Jihočeské univerzity a rodačka z krajského města Barbora Halámková.

Co vás přimělo přihlásit se do podobné soutěže?
S mamkou jsme viděly v televizi upoutávky na pořad a já jsem prohlásila, že pozvat lidi k sobě domů a něco jim uvařit dokáže každý. Mamka mi na to odpověděla, no tak se přihlas a ukaž, jestli to dokážeš. A tak jsem se přihlásila. Řekla jsem si, že to určitě zvládnu, poznám nové lidi, zažiji spoustu srandy a navíc ta lákavá výhra! Byl to vlastně takový hec mezi mnou a mamkou.

Jaké bylo natáčení?
Na začátku jsem byla hodně nervózní z kamery a prostředí. Člověk si musí dávat pozor na pusu, aby neřekl něco nevhodného. Hodně jsem se přeříkávala, například jsem řekla, že přidám polévku do zeleniny místo obráceně. Když jsem to měla zopakovat správně, povedlo se mi to až na počtvrté. Po počátečním oťukání jsem zjistila, jak takové natáčení vlastně funguje, a rychle si zvykla. Myslím, že spolu s ostatními jsme se dobře vžili do našich rolí.

Čím jste pohostila ostatní soutěžící?
Jako předkrm jsem podávala sýrovo - šunkové rolky plněné wasabi křenem. Dále jsem uvařila vločkovou polévku a jako hlavní chod pečená kuřecí stehna, jablka plněná brusinkami a brambory ve slupce s bylinkovým máslem. Mou sladkou tečkou byly palačinky s horkými malinami, vanilkovou zmrzlinou a šlehačkou. Menu mi navrhla mamka, zkoušela jsem si ho společně s ní uvařit na čas ještě před soutěží. Já jsem v kuchyni teprve začátečník, takže jsem byla za pomoc vděčná.

A jak vašim hostům chutnalo?
Byla jsem ten den strašně nervózní a zažívala velký psychický tlak, ale jsem se svým výkonem spokojená. Ostatním soutěžícím chutnalo, i když k mému výkonu samozřejmě měli nějaké připomínky. Ale s tím jsem počítala. Například v předkrmu by někdo ocenil méně křenu, jiný zase více a plněná jablka vyvolávala různé reakce. Z vločkové polévky byli všichni překvapení, ale chutnala jim. Stejně jako dezert, který je velmi oblíbený. Nemám nikomu za zlé, že soutěžícím něco nechutnalo, každý máme jiné chutě a nelze uspokojit všechny.

Jaké byly vztahy mezi soutěžícími, projevovala se rivalita?
V soutěžích tohoto typu jde vlastně o uměle vytvořené vztahy, které většinou nemají dlouhého trvání. Každý z nás tam byl sám za sebe, někdo se choval přátelsky, ale za zády třeba pomlouval. Všichni jsme si museli vybrat, jakou taktiku zvolíme.

A jakou jste zvolila vy?
Původně jsem do toho šla s tím, že budu potvora. Každému dám jenom jeden bod a tím celou soutěž vyhraji. Ale když jsem první večer poznala ostatní, tak mi to najednou přišlo strašně nefér, a tak jsem nakonec bodovala podle toho, jak mi chutnalo a jak se celý večer povedl. Doufám, že také ostatní pochopili, že je to jen hra, a byli ve svém hodnocení spravedliví.

Šlo vám především o peníze, nebo o něco jiného?
Do soutěže jsem šla s tím, že chci dokázat něco sama sobě. Každému, včetně mě, šlo o peníze. Ale u mě se po třetím dni, kdy jsem vařila já a byla jsem po šíleném stresu, všechno zlomilo. Ten večer jsem dokonce i obrečela, protože nervy opravdu zapracovaly. Přestalo mi jít o peníze a rozhodla jsem se hlavně si to užít a něco se naučit. Je to pro mě velká zkušenost do života a jsem šťastná, že jsem si to prošla.

To už jste nechtěla vyhrát?
Když se mě poslední den ptali, komu bych přála výhru, tak jsem odpověděla, že všichni jsme vítězové. Všichni jsme zvládli uvařit ostatním a prožít s nimi příjemný večer. Něco se povedlo více, něco méně, ale tímhle jsme to všichni vyhráli. Pro mě osobně byla největší výhrou slova mé mamky. Když se vrátila domů, já zrovna měla po svém večeru, klepala jsem se jako ratlík a trápila se myšlenkami, zda jsem to zvládla či ne. Ona ke mně přišla a řekla mi, že je na mě pyšná. Že jsem to zvládla a že jsem dobrá.

To maminka vás naučila vařit?
No, já si ve vaření ještě moc nevěřím. Mamka je skvělá kuchařka, já jí ráda pomáhám a učím se od ní, ale bojím se, že něco zkazím. Když není mamka doma, tak vařím z kuchařek, máme jich doma asi padesát. Mnohem raději mám pečení, cítím se v něm jistější. Na Vánoce pečeme 21 druhů cukroví a týdně minimálně dvě buchty. Ale doufám, že i dobře vařit se časem naučím, když se vdávala mamka, také nic neuměla. A dneska je hotový šéfkuchař!

Co máte nejraději na talíři?
Nejradši mám kachnu s knedlíkem a červeným zelím nebo knedlíky plněné uzeným masem. Mám ráda českou klasiku, řízky, karbanátky a staročeská jídla. Naopak nemusím králíka, smetanové omáčky, tlusté maso, krémové polívky, koprovky, křenovku a houby. Jsem dost vybíravá.

A co byste si vybrala z menu soutěžících, u koho vám chutnalo nejvíce?
Určitě u Hanky, která podávala kapra obalovaného v těstíčku s ořechy. Měla připravené hezké filety, takže neměl ani moc kostí. Řekla bych, že večer u Hanky se opravdu povedl.

A co ostatní večery?
Člověk, který vaří, je vždy hodně vystresovaný a do toho ještě musí bavit ostatní, takže o to je to těžší. Ale musím říct, že jsem se pobavila všude. Někde jsme zpívali, jinde hráli různé hry. Vojta, náš jediný mužský soutěžící, nás přivítal chlebem a solí. Každý dostal celý bochník chleba a kilovku soli. Pak jsme jeli do Hoštic na králíka. Celý večer padaly hlášky ze Slunce, sena. Smíchy mi až tekly slzy, v Hošticích jsme se zasmáli nejvíc.

Autor: Lucie Šandová

28.4.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 20 000 Kč

Kuchaři (kromě šéfkuchařů) kuchař, kuchařka. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: zdravotní průkaz; vyučení v oboru; praxe min. 2 roky; na dobu neurčitou, turnusová pracovní doba - dlouhý, krátký týden; , NUTNO SI PŘEDEM SJEDNAT TELEFONICKY SCHŮZKU !!!. Pracoviště: Seola a.s. - 001, Pod Kopečkem, č.p. 367, 379 01 Třeboň. Informace: Petr Vacek, +420 777 225 434.

Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství - Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství 13 000 Kč

Pomocní pracovníci v zemědělství, lesnictví a rybářství pomocný pracovník/ce v zemědělství. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13000 kč, mzda max. 15000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: KONTAKT POUZE TELEFONICKY NEBO EMAILEM!!!. Pracoviště: Ladislav skalák - 001, 377 01 Jindřichův Hradec 1. Informace: Ladislav Skalák, +420 721 350 699.

Služby - Služby Uklízeč, uklízečka 73 Kč

Uklízeči a pomocníci v hotelích, administrativních, průmyslových a jiných objektech uklízeč/ka na plavecký bazén. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 73.5 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: - místo vyhrazeno pro OZP, na zkrácený úvazek;, - odpovídající fyzický a zdravotní stav, flexibilita;, - úklid je prováděn za provozu plaveckého bazénu - šatny, společenské prostory;, - výpis z rejstříku trestů;, PŘEDEM TELEFONICKY SJEDNAT SCHŮZKU. Pracoviště: Simacek hs, spol. s r.o. - 001, Jáchymova, č.p. 865, 377 01 Jindřichův Hradec 1. Informace: Dana Harudová, +420 727 981 957.

Výroba - Výroba Seřizovači 15 000 Kč

Seřizovači a obsluha obráběcích strojů (kromě dřevoobráběcích) frézař-horizontkář, obsluha CNC horizontky. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadujeme:, - vyučení v oboru strojírenském; praxe ve strojírenství výhodou; znalost čtení výkresové dokumentace; řidičský průkaz sk. B výhodou;, - pracovní poměr na dobu neurčitou; dvousměnný provoz - ranní směna od 6.00 hod. do 14.00 hod., odpolední směna od 14.00 hod. do 22.00 hod. (občasná práce v sobotu) - bez možnosti úpravy;, ŽIVOTOPISY A KRÁTKÝ PRŮVODNÍ DOPIS zasílejte POUZE na email: heltos@heltos.cz.. Pracoviště: Heltos, a.s., Jana Žižky, č.p. 252, 378 81 Slavonice. Informace: Pavel Kolman, +420 724 801 987.


Cestovatel Tadeáš Šíma Prachatic přijel po půl roce cesty na kole Apache do Namibie.
10

Tadeáš jede Afrikou: Rozbité kolo

Ilustrační foto

Hradecko zaplaví ZUŠ Open

Nejzelenějším městem kraje jsou Prachatice, nejméně Budějovice

Jihočeský kraj – Pohled do zeleně lidi uklidňuje. Kolik jí máme v okresních městech našeho kraje?

Prachatická hospicová desítka se vrací

Prachatice - Již tuto sobotu se uskuteční charitativní sportovní akce, kterou v letošním roce organizátoři rozšířili i pro ty, kteří místo běhu preferují například rodinnou procházku.

Výstraha varuje před bouřkami

Jižní Čechy – Výstrahu před velmi silnými bouřkami vydali meteorologové. Platí do pátku do 23 hodin.

Přepisování dějin a honičky na Pardubicku a Porta v novém hávu: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve dnech 22. až 23. května 2018.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT