„Telefonní automaty hrají nenahraditelnou roli v případech tísňového volání a krizových situacích. Ročně zaznamenáváme až 200 tisíc těchto volání. Dále jsou využívané i jako náhradní či doplňkové řešení v případě rozbitého, zapomenutého, ztraceného či vybitého mobilu," uvedla Kateřina Mikšovská s tím, že data o užívání telefonních budek společnost eviduje na úrovni jednotlivých telefonních automatů. „Nejvyužívanější jsou pak ty v centrech velkých měst, na nádražích, letištích a podobně," doplnila.
A jaká je situace na Jindřichohradecku? Společnost Telefónica Czech Republic eviduje v regionu celkem 137 veřejných telefonních automatů a z toho je 105 klasických telefonních budek. Nejvíce automatů – 25 je v Jindřichově Hradci.
Bohužel, ani Jindřichohradecku se redukce počtu telefonních budek nevyhnula. Jenom vloni zde podle Kateřiny Mikšovské ubylo šestnáct veřejných automatů, a z toho bylo devět telefonních budek.
Důvody jsou především v konkurenci mobilních telefonů.

„Snižování počtu veřejných telefonních automatů je přirozený proces, neboť stále více lidí vlastní mobilní telefon, a proto spíše než volání z telefonní budky lidé využívají mobilních technologií. Nezanedbatelným důvodem je i neefektivnost další údržby telefonních automatů. A kromě rušení nevýdělečných automatů má na jejich celkovém úbytku podíl například i skutečnost, že dochází k výměně dvou telefonních automatů, jednoho na mince a jednoho na karty, pouze za jeden přístroj, který je kombinovaný a a umožňuje obě varianty plateb," vysvětluje Kateřina Mikšovská.

Ještě na přelomu století bylo v republice na 30 tisíc automatů a od té doby jich byla více než polovina zrušena.

Na otázku, jaké jsou výhledy ohledně telefonních budek do budoucna, mluvčí společnosti Telefónica Czech Republik odpověděla, že v současné době je firma ze zákona povinna provozovat minimálně 5200 automatů.

„Tato povinnost platí do konce příštího roku a zatím není ze strany Českého telekomunikačního úřadu rozhodnuto o případné podobné povinnosti, která by vešla v platnost od 1. ledna 2015," dodala.
Najít někoho, kdo pravidelně volá z telefonní budky, je dnes stejné, jako hledat jehlu v kupce sena. Například Michal Pech z Třeboně naposledy telefonoval z budky před třinácti lety na Evropské v Praze. „Myslím, že jeden telefonní automat je, nebo ještě nedávno byl, v podloubí na Masarykově náměstí v Třeboni," zmínil. Také Marie Jachková z Hradce už dlouho budku nepoužila, byť jedna prý u nich na Jitce stále je. Eliška Felcmanová z Hradce  vzpomíná na budku pod kaštany: „Z automatu jsem asi nikdy nevolala, jenom, když jsme si jako děti z někoho vystřelili."

Anketa: Jak využíváte telefonní budky?