Přesně 21. prosince 2000 ve 20:36 hod. byl poprvé připojen generátor prvního bloku k přenosové soustavě. Deník o tom informoval ředitel JETE Jan Kruml.

Během deseti dní v závěru roku 2000 pak temelínský první blok vyrobil 2 307 megawatthodin (MWh) elektřiny. Aktuálně je výkonem 2x 1082 MWe největším českým zdrojem, který spolu s elektrárnou Dukovany se výraznou měrou podílí na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky Temelínu do ovzduší nemusí vypustit přibližně 12 miliónů tun CO². Navíc v polovině minulého týdne počtvrté v historii pokořil „magickou“ roční výrobní hranici 15 TWh.

V nadsázce lze říci, že elektrárna se 21. prosince stala plnoletou. „Plnoletost pro elektrárnu neznamená tolik jako pro člověka. Elektrárna musí být ve smyslu odpovědnosti za bezpečnost plnoletá od zahájení provozu. Pro nás bude klíčový dvacátý rok a obnova povolení k provozu,“ zdůraznil Jan Kruml.

Na obnovu povolení k provozu se elektrárna připravuje několik let. „Obnovit povolení k provozu znamená předložit jadernému dozoru dvacet průkazů. Nejdůležitější jsou o stavu zařízení a personálu. Mimo tyto průkazy musíme udělat periodické hodnocení bezpečnosti elektrárny za uplynulých deset let,“ vysvětlil ředitel.