Postupně budeme přinášet ohlasy z Jindřichohradecka. 

Na znamení solidarity s oběťmi krvavých událostí v Paříži byl na radnici v Dačicích vyvěšen černý prapor. U centrálního pomníku na Palackého náměstí se objevují zapálené svíčky. Také na jindřichohradeckém náměstí Míru jsou již první svíčky a objevil se zde již i symbol solidarity, kterým je spontánní kresba s Eiffelovkou. Lidé je zapalují i na dalších místech.

Jindřichohradečák Petr Přibyl, koncertní mistr viol orchestru Národního divadla uvedl, po sobotním představení v Národním divadle všichni drželi minutu ticha za oběti tragédie ve Francii. "A měl jsem divný pocit, že by se něco takového mohlo stát i u nás v Národním divadle. Je strach jít na koncert či sportovní utkání, ale i v něm účinkovat. Mám obavy, aby podobné útoky nebyly pravidlem v různých evropských metropolích. Prakticky jsme proti tomu bezmocní, neboť tito lidé nekontrolovatelně přecházejí přes hranice, což asi není ani jednoduché pro protiteroristické útvary. Hlavně si v souvislosti s tragédií ve Francii přeji, aby se tento nepříznivý vývoj událostí zastavil a aby nepřerostl v nějaký válečný konflikt," uvedl.

Podle policejní mluvčí Lenky Kozoňové noc na neděli byla na jihu Čech v souvislosti s tragickou událostí ve Francii klidná. „Policisté v rámci služby provádějí zesílený dohled nad místy, kde je předpoklad větší koncentrace lidí a dohlížejí na strategická místa.

„Když jsem v sobotu ráno projížděl hranice z Německa do Francie, tak byl všude klid," popisuje svou cestu do Francie řidič Vít Marhoun z Týna nad Vltavou. Přímo do Paříže jsem nejel, z dálnice jsem sjel u Remeše. Všímal jsem si, že se zde místní chovají úplně normálně. Parkoviště před nákupními centry byla plná," popsal. Výhrůžky islamistů, že se lidé budou bát chodit i nakupovat se tak podle něj zatím nepotvrdily. „Místní se chovají normálně, nakupují, žijí své životy. Jen jsem si všímal, že blíž k Paříži přibývala policejní auta či ozbrojení policisté v neprůstřelných vestách," doplnil řidič.

Barbora Křížová Zapletalová ze Slavonicka byla v Paříži vloni na světovém veterinárním kongresu a je přesvědčená o tom, že tam není pro teroristy problém zaútočit na některých místech, kde je obrovská koncentrace lidí. „Před Louverem čekají ve frontě tisíce lidí, sice to hlídá policie, ale ta by nic nezmohla. To samé v metru, tam jsem jela jen jednou s kolegy a je to tam tělo na tělo. Jsou místa, která jsou proti takovému útoku lidé bezmocní. Před tím jsem byla i v Paříži na Evropské výstavě psů, tam jsme spali před stadionem a asi kolem třetí hodiny ranní se zde zjevily doslova hordy už podle mého domestikovaných imigrantů, kteří začali okolí stadionu uklízet, tak jsem věřila, že to má Francie zvládnuté, ale teď už bych tam asi nejela vůbec, když vidím, co se stalo," popsala Barbora Křížová Zapletalová

Na hraničních přechodech je zatím klid. Jak říká Vladimír Novotný ze Slavonic, který má informace od bývalých kolegů, zatím se žádné policejní manévry nekonají. „Dávám to na vrub Merkelové, bez kontroly k nám přichází velké množství lidí a extrémisté toho využili. Bohužel, jsou tady různé extremistické buňky, o kterých se ví. Myslím si, že za to si můžeme i sami. Ze začátku se všichni báli z nařčení z xenofobie, ale přitom je to obyčejný strach ne z neznámého, ale ze známého," říká Vladimír Novotný.

V Jindřichově Hradci byl v pátek večer koncert kapely Sto zvířat na Jitce. Mezi fanoušky byla i studentka Kateřina Člupková. „Skončilo to kolem půl jedné v noci a pak jsem se teprve zprávy o útoku dozvídala z netu. Bohužel, je to strašná tragédie, ale nejde zabránit tak úplně tomu, aby někdo něco takového udělal. Já to rozhodně nemám šanci ovlivnit, ale faktem je, že každá taková akce vyvolává další reakce," uvedla.

„To co se odehrálo ve Francii je čirá hrůza," reaguje starosta Dačic Karel Macků a pokračuje, že jsme svědky války, kterou nevedou ani státy ani armády. „Jsme svědky války ve které jsou zabíjeni nevinní lidé, kteří měli tu smůlu, že byli ve špatný čas na špatném místě. Přestože jsme soustavně kritizování některými státy Evropské unie za přístup k uprchlíkům ukazuje včerejší událost, že náš postoj nemusí být až tak špatný. Je načase si uvědomit, že je Evropa ve válce a je třeba se tak začít chovat. V uplynulých desetiletích jsme si zvykli na mír a vyměnili naši schopnost se bránit za sociální výhody. Evropa má obrovskou příležitost spojit se ve společném boji proti jakékoli formě extrémismu a doufám, že to evropští politici včetně těch našich nepromarní jako už tolikrát," komentuje dačický starosta.

Policie hlídala koncerty
Ještě v průběhu noci na sobotu přijala Policie České republiky první opatření v souvislosti s tragédii, která se odehrála v Paříži. Do nového kulturního klubu v areálu českobudějovické smaltovny, kde se v pátek večer konala akce Therapy Sessions, přijeli policisté s varováním. „Byla to prevence, varovali ochranku, aby pozorně prohlížela batohy," uvedl Damián – Ondřej Šulista, který se akce účastnil. „Vše se ale obešlo bez paniky," dodal. „Posilujeme dohled například v obchodních centrech s nepřetržitým provozem, na letištích s mezinárodním provozem, znásobili jsme také hlídky u Zastupitelského úřadu Francie," doplnila k opatřením tisková mluvčí policejního prezidia Jana Macalíková. „V pohotovosti jsou kromě dalších složek také kriminalisté Úřadu pro odhalování organizovaného zločinu, do jejichž působnosti patři Národní kontaktní bod pro terorismus," dodala.

Třeboňský místostarosta Zdeněk Mráz poslouchal zprávy o útoku v autě a byl šokován. „Tak velké ztráty na životech pravděpodobně Evropa ještě nezažila. Pravděpodobně se jednalo o dokonale připravenou akci, když se udála na tolika místech. Bohužel, obávám se, že při nastalém vývoji toho bude přibývat. A samozřejmě vztah k běžencůmu z islámských zemí to může vyhrotit," uvedl.

„Je to srabárna, střílet na nevinné lidi. To žádné problémy nevyřeší. Jen to podporuje xenofobní nálady," konstatuje Petr Cihla z Jindřichova Hradce.

Radomír Heřman z Dolního Třebonína na Českokrumlovsku po ránu nevěřil svým očím: „To je absolutní šok. Moje pocity jsou šok, katastrofa a obavy.Jde mi hlavou všechno možné. Co se týká toho, jestli se zvýší bezpečnostní opatření v naší republice – vím, že příslušné služby konají a my, obyčejní lidé to nevíme, ale spoléhám, že bezpečnostní složky něco podniknou. Nám, občanům, ani nic jiného nezbývá. Jsem tedy přesvědčen, že to bude fungovat. Jisté je, že moje dosavadní obavy z teroristických útoků to ještě zvýšilo."

„Jsem šokován. Terorismus je blízko a nezná hranic," uvedl jihočeský hejtman Jiří Zimola. „Netuším, zda útočníci byli islamisté nebo jen chtěli, abychom si to mysleli. Ale věřím, že tento útok probere evropské elity z jejich snu o bezpečné multikulturní Evropě a začnou pro bezpečí obyvatel něco dělat," vzkázal hejtman.

„Je to tragédie," reagoval senátor a starosta Hluboké nad Vltavou Tomáš Jirsa. „Ale doufám, že tato tragédie změní postoj německé kancléřky Angely Merkelové a vedení Evropské unie k bezprecedentní migrační vlně," doplnil.

„Otřesné," reagoval na pařížské útoky senátor Pavel Eybert. „Je to zároveň velmi nepříjemné pro všechny migranty, kteří přicházejí do Evropy a očekávají vstřícné přijetí. Vyjadřuji francouzskému národu a všem, které tyto události postihly, svoji účast s jejich zármutkem," doplnil.

„Hrozné, hrozné. Asi do půl druhé jsem to sledoval, byl jsem z toho vyděšen a jsem z toho nešťastný, protože vždycky jsem byl proti násilí, vždycky jsem maloval obrazy proti násilí, takhle se to nedá řešit, jakákoli krize," poznamenal českobudějovický malíř Miroslav Konrád. „Lidí, co sem přicházejí, je mi na jednu stranu líto, ale na druhé straně je vidět, že to nejsou normální migranti nebo emigranti. Je vidět, že je to nějaká síla, která tady nemá být. Místa, kde se to stalo, znám, poblíž jsem pobýval. Jsem z toho zoufalý."

Předseda hnutí Úsvit – Národní koalice a válečný veterán z Afghánistánu Miroslav Lidinský řekl: „Jménem svým i Úsvitu – Národní koalice vyslovuji upřímnou soustrast celé Francii a vyzývám naši vládu, ať okamžitě uzavře naše hranice! Naše předpovědi se naplňují! Již není na co čekat, je třeba opravdu jednat! Pokud vláda po vzoru Francie a dalších států hranice neuzavře, tak je zapotřebí ji dát v úterý na Albertově jasně najevo, co si národ přeje!" Miroslav Lidinský dále poznamenal: „Tento brutální útok na bezbranné obyvatele je válečným aktem. Jednoznačně ukazuje, že celá Evropa čelí daleko závažnějšímu problému, než jsou sociální a zdravotní rizika spojená s imigrační krizí. Terorismus a další bezpečnostní hrozby jsou obrovským rizikem, na které Úsvit – Národní koalice společně s Blokem proti islámu dlouhodobě poukazuje. Tento problém se týká všech obyvatel bez výjimky. Zdůrazňuji, že je načase, aby se vládnoucí elity začaly okamžitě zabývat skutečnou hrozbou, vyslyšely hlasy občanů a neprodleně přijaly dlouhodobá opatření."

„Dlouhodobě upozorňuji na rizika spojená s teroristickými aktivitami takzvaného Islámského státu," poznamenal místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, Jihočech Jan Bartošek. „Pokud za francouzskými útoky stojí někdo jiný, nepochybně se od těchto fundamentalistů inspiroval. Bohužel jsme si svojí neaktivitou tyto problémy přinesli do srdce Evropy sami, a to bez asistence evropských elit. Bez nadsázky bych poznamenal: Starý kontinent je ve válce," dodal.

V Českých Budějovicích se tento týden koná Festival francouzské kultury. Primátor města Jiří Svoboda zároveň v tomto týdnu uvítal v Budějovicích návštěvu z partnerského francouzského města Lorient. „O to více je pro mě zpráva o barbarských útocích v Paříži bolestná. V pondělí zašleme do našeho partnerského města dopis vyjadřující podporu a odsouzení teroristických činů. Jsem přesvědčen, že se po těchto událostech musí v Evropě silněji a společně postupovat proti původcům takových útoků. Bude třeba věnovat více úsilí obraně a prevenci," řekl Jiří Svoboda.

Podle důchodce Zdeňka Šamala z Jindřichova Hradce se takové nebezpečí bude zřejmě rozšiřovat. „Jedná se o velice zrádný způsob, protože proti sebevražedným teroristům se dá těžko bojovat. A v žádném státu nikdo nemůže být v bezpečí. A podle mého současný nekontrolovaný příliv migrantů s sebou přinese i teroristy, kteří se mezi ně vmísí a této situace využijí," uvedl.

„Je mi špatně z toho, že za tohle si můžeme vlastně sami. Snažíme se být humanisté, ale pomáháme zřejmě na špatné frontě," komentuje situaci paní Anna a pokračuje: „Máma mi vždy říkala o předpovědi Sibyly. Myslela jsem, že to žluté plémě byli Asiati. Ne! Jsou to tito přistěhovalci…začínám tomu věřit a to jsem těžkej materialista."

Podle vedoucího oddělení obrany a krizového řízení jindřichohradeckého městského úřadu Jiřího Hrušky si nikdo nedovede představit, jak obrovská se odstartovala migrační vlna. „A ve Francii se to táhne již od války v Alžíru. Bohužel, jsou cíle, které nejdou vyloučit, ať jsou to stanice metra, nákupní centra a podobně, kde se shromažďuje větší množství lidí. Ale my vlastně ani nejsme připraveni, neboť doopravdy nevíme, jak uprchlíci doma žili, ten obrázek je hodně zkreslený."

„Je to jako střelba do ptáků v kleci," říká jindřichohradecký spisovatel a hudebník Svatopluk Doseděl a doplňuje, že dělat něco podobného na kulturní akci, kde jsou nevinní lidé, je hrozná prasečina. „Situace v Evropě je naprosto otřesná a nejenom podle mě, ale podle asi devadesáti procent občanů je to důsledek šílené politiky německé kancléřky, která udělala sebevražedný tah. Asi už situaci s uprchlíky nepůjde vrátit, spíš zastavit. Obávám se, že každá taková akce vyvolá další reakci a za chvíli zde může začít bojovat každý s každým, něco jako obdoba občanské války," míní Svatopluk Doseděl.

Například starosta Jindřichova Hradce a bývalý velitel jindřichohradeckého vojenského útvaru Stanislav Mrvka říká, že stejný názor již prezentoval před měsícem. „Je to otázka sytému celé pomoci, která by měla být řízena. A to co se událo ukázalo, že není systém propracovaný. Mám jen obavy, aby se všichni zase neobrátili opačným směrem, jako teď uzavřeme hranice a podobně. Nejdříve musí být plně funkční systém. V tomto okamžiku je Česká republika připravena reagovat na případné zhoršení situace, ale musí k tomu být důvod," říká Stanislav Mrvka.

Do diskuze se můžete zapojit i vy.