Výjimku mají jen očkované ratolesti a ty, které prodělaly virové onemocnění v posledním půl roce. Jak uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová, v pondělí mělo Českobudějovicko 2225 a Prachaticko 433 aktivních případů covid-19. „Největší denní nárůst evidujeme, podobně jako v několika posledních dnech v kategorii školních dětí od 10 do 14 let,“ připomněla důvod testování.

Testování bez problémů

Jak sdělil ředitel Základní školy Oskara Nedbala v Českých Budějovicích, Miroslav Poláček, jeho školu navštěvuje 820 žáků, otestováno jich bylo asi 740. „Měli jsme dva záchyty odeslané na PCR test. Testování proběhlo v klidu, vzhledem k situaci je určitě dobře ho provádět,“ míní Poláček.

Ředitel Gymnázia Týn nad Vltavou Milan Šnorek uvedl, že na jeho zařízení navštěvuje 187 žáků. „Z toho stovka testovaných, zbytek jsou očkovaní, nebo do 180 dní po covidu, všichni vyšli negativní,“ shrnul výsledky.

Testování považuje za rozumné. „Ale úplně nerozumím tomu, proč se netestují očkovaní, a po covidu, mohou snad být také přenašeči. Ale doufám, že vláda ví, proč to dělá,“ podotkl Šnorek.

Testování ve školách. Ilustrační foto.
Školáky na Budějovicku a Prachaticku čekají znovu testy na vir

Výsledky až večer

Během dne školy zadaly podle ředitelky odboru hygieny dětí a mladistvých KHS Marie Noskové výsledky do systému. „Konečné výsledky testování budeme znát ve večerních hodinách,“ osvětlila. Přírůstky covid pozitivních u školních dětí podle ní souvisí se stavem proočkování (možno až od 12 let věku) a promoření nákazou této věkové kategorie.

Žáci a studenty z Českobudějovicka a Prachaticka, kteří budou zachyceni jako antigenně pozitivní, opustili školu a hygienici je umístili do izolace. Poté u nich následuje potvrzující PCR test. Spolužáci do karantény nepůjdou. „Při antigenním testování a krátkém čekání na výsledek při použití ochrany úst a nosu nedochází k rizikovému kontaktu,“ popsala doktorka Nosková.

Ilustrační foto.
Školáci na Českobudějovicku si kvůli covidu možná prodlouží prázdniny

Karanténa se zkrátila

Od začátku školního roku dosud jihočeští hygienici řešili ve školách 36 clusterů covid-19. „To znamená výskyt tří a více pozitivních jedinců ve vzájemné souvislosti,“ připomněla. Před podzimními prázdninami se covid vyskytoval na 90 školách v kraji a v karanténě bylo 110 tříd. „Na délku karantén se změnilo mimořádné opatření, nařizuje se jen 7 dní, pokud žák doloží negativní výsledek PCR a nemá potíže. Do toho nám dobíhají karantény původní 14denní a počtů pozitivních stále přibývá,“ shrnula fakta Marie Nosková.

Od příštího pondělí (8. listopadu) se má rozšířit testování na koronavirus na školách o další dva jihočeské okresy. Informovala o tom mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová. „Hranice pro povinné testování je určena na 300 nových případů nákazy covid-19 na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dní,“ vysvětlila Lednová s tím, že tuto hranici překročily už i okresy Český Krumlov a Strakonice.

Ilustrační foto.
V nemocnici končí neočkovaní, vir se šíří ve školách i domácnostech

Testování se od příštího týdne rozšíří ze stávajících 8 na 31 okresů v republice. Hasiči rozvezou 575 tisíc antigenních testů do škol. Ministerstvo školství má rezervu asi tří milionů antigenních testů na covid-19. V základních a středních školách v celé ČR je zhruba 1,4 milionu žáků.

Žáci, jejichž rodiče test odmítnou, nebudou moct ve škole cvičit, zpívat budou moci s dvoumetrovým rozestupem a v jídelně budou muset sedět 1,5 metru od ostatních. Výjimku mají děti s psychickou poruchou nebo vážným zdravotním problémem. Testovat se nemusejí žáci, kteří jsou očkovaní, v posledním půl roce prodělali covid nebo mají doklad o negativním testu z jiného odběrového místa. Stejná pravidla platí pro zaměstnance škol, neočkovaní učitelé budou muset nosit v prostorách školy respirátory. Výjimku mají jen učitelé v mateřských školkách a dětských skupinách.