Účastníci už tradičního turnaje byli z Prahy, Č. Budějovic, Pardubic, Brna a Frýdku-Místku.
„Společně s Ivanem Nestávalem jsme na jaře založili v Českých Budějovicích tým basketbalu na vozíku pod hlavičku Tigers,“ popisuje Adam Šimonek. „Teď to byl náš první turnaj.“

Jihočeši tři zápasy prohráli, jeden vyhráli 39:19 (nad Prahou).
Tým trénuje velmi aktivní Zbyněk Sýkora. „Má opravdu hodně aktivit. Trénuje, politikaří, hraje, pracuje. Je to zabiják. Je z nás nejzkušenější, tak to na něj tak nějak zbylo, že nás vede a předává rady a zkušenosti, říká s úsměvem Adam Šimonek, který odpovídal na dotazy Deníku:

Jak se vám podařilo poskládat tým, který reprezentuje České Budějovice?
Většinu hráčů jsme oslovili ze Štírů, florbalistů vozíčkářů. Potřebovali bychom zapojit víc lidí, zveme nové zájemce. Sport mohou hrát zdraví i hendikepovaní.

Jak vznik původní nápad?
Byli jsme pozváni loni v prosinci na basketbalový kemp, kde jsme měli možnost si tento sport pod vedením reprezentačního trenéra Jardy Mence poprvé vyzkoušet. Tam se nám basket jako sport zalíbil natolik, že jsme si řekli, že se mu chceme věnovat víc než jen párkrát do roka na kempu. Možná hrálo roli také to, že teď ve florbale vozíčkářů dominujeme a hledali jsme novou výzvu. Nakonec jsme s Ivanem Nestávalem založili basketbalový tým pod hlavičkou Tigers, který se teď snažíme rozšiřovat a zlepšovat se.

https://ceskobudejovicky.denik.cz/hokej_region/byla-to-poradna-bitva-ale-cez-motor-dokazal-prostejovske-jestraby-zkro-20180923.html

Kdy a kde trénujete?
V neděli od půl čtvrté do pěti v tělocvičně Základní školy v Kubatově ulici.
Také vy máte aktivit, že by je člověk stěží vyjmenoval…
Je pravda, že volného času postupně ubývá, ale věnujeme se věcem, které nás baví. V basketbalu je práce s vozíkem ještě důležitější a složitější než ve florbalu, takže i když zrovna trénujeme basketbal, nepřímo nás to posouvá i ve florbale. Oba navíc plaveme a v bazénu zase nabereme fyzickou kondici, kterou zužitkujeme v ostatních sportech. Je to hezky propojené.

Je pro vás basketbal na vozíku další výzvou?
Určitě ano. Je to něco nového a chceme se zlepšovat. Taky nás to prostě baví, je to rychlý a zábavný sport a celosvětově se jedná o mnohem větší sport než jaký je florbal.

Jaké máte ambice?
Samozřejmě chceme být nejlepší na světě :). To je trochu nadsázka, my jsme hlavně chtěli basket trénovat pravidelně a ne jen jednou za měsíc nebo za dva. Máme pravidelné tréninky a nabalují se na to další kluci, kteří by ten sport jinak třeba ani nevyzkoušeli. Letos jsme si bohužel na pravidelnou soutěž ještě nevěřili, především z kapacitního důvodu. Letos tedy chceme nasbírat zkušenosti v soutěžních zápasech za jiné týmy, přilákat k budějovickému basketbalu vozíčkářů nové tváře a příští sezonu se oficiálně přihlásit do dlouhodobé soutěže.

Měla by i v basketbale fungovat spolupráce hendikepovaných sportovců se zdravými kolegy?
Z vlastní zkušenosti víme, jak funguje spolupráce klubu zdravých s vozíčkáři v případě štírského florbalu. Je to podle nás správná cesta, takže nás napadlo udělat to obdobně s basketbalem. A protože zájem byl oboustranný, tak teď mají Tigers pod svými křídly o jedno družstvo navíc.

Platí tedy, že kdo k vám přijde, může se zapojit? Okamžitě může hrát?
Rádi bychom pozvali nové zájemce. Potřebovali bychom nabrat pár lidí. Mohou hrát zdraví i hendikepovaní. Stačí nám napsat.

Kontakty: Adam Šimonek (602 425 998, simonek.a97@gmail.com) a Ivan Nestával (607 733 134, ivan.nestaval@gmail.com)